Izrael
Foto: Alo/Tanjug

Dan posle brutalnog izraelskog napada, u kampu blizu Rafe – daleko od vojnih operacija, u kojem je poginulo je najmanje 45 Palestinaca, a desetine je ranjeno pristižu reakcije međunarodne zajednice.

Katar tvrdi da bi sinoćni izraelski napad na Rafu mogao da dovede do novog odlaganja pregovora o prekidu vatre i razmeni talaca. Oštre osude stigle su i iz Saudijske Arabije, Egipta,Turske i drugih zemalja.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kaže da cilj napada nije bio da izazove civilne žrtve i da će biti istražen. Poriče tvrdnje da izbegava postizanje sporazuma o zaustavljanju vatre i oslobađenje talaca.

UNVRA navodi da su izveštaji iz Rafe užasavajići i da je reč o "paklu na zemlji".

Kairo je saopštio da je jedan od egipatskih vojnika poginuo tokom pucnjave u blizini granice sa gradom Rafa u Gazi, što, izgleda, potvrđuje izveštaje o smrtonosnom okršaju sa izraelskim trupama, piše Tajms ov Izrael.

Huti su saopštili da su izvršili napade na tri broda u Indijskom okeanu i Crvenom moru i dva američka razarača u Crvenom moru, međutim nema izveštaja o rezultatima udara.

Hezbolah je granatirao sever Izraela, posle čega su izraelski avioni bombardovali raketne lansere Hezbolaha u Libanu.

Palestinu danas zvanično priznaju Španija, Irska i Norveška.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

 

 

BLOG UŽIVO

Gardijan: Bivši šef Mosada "pretio" bivšoj glavnoj tužiteljki MKS

Bivši šef Mosada Josi Koen navodno je umešan u "pretnje i zastrašivanja" u pokušaju da zaustavi glavnu tužiteljku Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Fatou Bensudu da pokrene istragu o ratnim zločinima Izraela, objavio je danas britanski Gardijan.

Citirajući neimenovane zvaničnike MKS i Izraela, u londonski list navodi da je Koen, koji je bio na čelu Mosada od 2016. do 2021. godine imao česte i "preteće" razgovore sa Bensudom, u periodu između 2017. i 2021. godine, koji bi se mogle nazvati "uhođenjem" i tokom kojih je pokušao da je ubedi da ne istražuje Izrael.

I Irska priznala palestinsku državnost

Irska je zvanično priznala palestinsku državu, saopšteno je iz irske vlade.

"Vlada priznaje Palestinu kao suverenu i nezavisnu državu i pristala je da uspostavi pune diplomatske odnose između Dablina i Ramale. Ambasador Irske u Državi Palestini biće imenovan zajedno sa punom ambasadom Irske u Ramali", navodi se u saopštenju.

Irski premijer Sajmon Haris kaže da je taj potez očuvanje nade u mir.

Španija i Norveška formalno priznale palestinsku državnost

Španija je formalno priznala palestinsku državu, odlukom koju je usvojila njena vlada uporedo sa sličnim potezima Irske i Norveške.

Portparolka španske vlade Pilar Alegrija rekla je da je vlada usvojila važnu odluku o priznavanju palestinske države, koja ima "jedan cilj: da pomogne Izraelcima i Palestincima da postignu mir".

Priznanje Norveške je takođe zvanično stupilo na snagu, a ministar spoljnih poslova te zemlje  pozdravio je to rečima de je "ovo poseban dan za odnose Norveške i Palestine".

Milion Palestinaca pobeglo iz Rafe u poslednje 3 nedelje

Oko milion Palestinaca pobeglo je iz oblasti Rafa u južnom pojasu Gaze u poslednje tri nedelje nakon što je Izrael izdao naredbu za evakuaciju početkom meseca, navodi UNRVA.

"Ovo se dogodilo bez bezbednog mesta i usred bombardovanja, nedostatka hrane i vode, gomile otpada i neprikladnih uslova za život", navodi agencija UN za pomoć Palestincima.

Izraelski tenkovi stigli do centra Rafe

Nekoliko tenkova izraelskih odbrambenih snaga stiglo je do centra Rafe, rekli su očevici za Rojters.

Tenkovi su primećeni u blizini džamije Al-Avda, centralne znamenitosti grada u neposrednoj blizini egipatske granice.

Snimak sa Al Džazire objavljen na društvenim mrežama navodno prikazuje tenkove kako napreduju u Rafi.

Kac optužio Sančeza za saučesništvo u pozivima na eliminaciju Jevreja

Ministar spoljnih poslova Izrael Kac optužio je španskog premijera Pedra Sančeza da je saučesnik u pozivima da se eliminiše jevrejski narod.

„Hamnei, Sinvar i zamenica premijera Jolanda Dijaz pozivaju na eliminaciju Izraela i na uspostavljanje islamske palestinske terorističke države od reke do mora. Sančez, kada zbog toga ne otpusti zamenika, i prizna palestinsku državu, postaje partner u podsticanju na genocid nad Jevrejima i na ratne zločine “, napisao je Kac na mreži X.

Sančez: Priznaćemo Palestinu u granicama iz 1967. godine

Španski premijer Pedro Sančez rekao je da će Madrid priznati palestinsku državu, uključujući Pojas Gaze i Zapadnu obalu, ujedinjenu pod palestinskim vlastima sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

On je u televizijskom obraćanju rekao da Španija neće priznati nikakve promene palestinskih granica nakon 1967. osim ako se sve strane ne slože oko toga.

 

 

Irski šef diplomatije: EU razmatra uvođenje sankcija Izraelu

Irski ministar spoljnih poslova Mišel Martin rekao je da su on i njegove kolege iz EU imali značajnu diskusiju o mogućnosti uvođenja sankcija Izraelu ako se ne bude ponšao u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.

"Prvi put na sastanku EU, na pravi način, video sam značajnu diskusiju o sankcijama i 'šta ako'", rekao je Martin.

Izraelski borbeni avioni pogodili više ciljeva Hezbolaha u južnom Libanu

Borbeni avioni izraelskog vazduhoplovstva napali su tokom noći brojne ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu, saopštila je izraelska vojska.

U saopštenju IDF-a se dodaje da su mete uključivale skladište oružja u Mais al-Jabalu i zgrade koje se koriste za vojne operacijeu Aita al-Shabu.

TRI ZEMLJE DANAS PRIZNAJU PALESTINU Izrael burno reagovao

Golob: Vlada Slovenije u četvrtak odlučuje o priznavanju palestinske države

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je danas da će slovenačka vlada u četvrtak odlučivati o priznavanju palestinske države, nakon čega će odluka biti upućena parlamentu na konačno odobrenje.

Šefica slovenačke diplomatije Tanja Fajon rekla je da bi glasanje u parlamentu moglo biti održano 4. juna. Golob je rekao tokom današnje posete Alžiru da će Slovenija u međuvremenu nastaviti da radi sa drugim zemljama na stvaranju maksimalnog pritiska za hitan prekid vatre u Pojasu Gaze i oslobađanje talaca koje drži Hamas, prenela je agencija STA.


Šefovi diplomatija bliskoistočnih zemalja i EU o rešenju dve države

Sastanak šefova diplomatija EU i zemalja Bliskog istoka o rešenju dve države

Ministri spoljnih poslova EU održali su razgovore u Briselu sa šefovima diplomatija  iz Saudijske Arabije, Jordana, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara u okviru diplomatskog napora za rešenje dve države nakon rata između Izraela i Hamasa u Gazi.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je da će dve strane pogledati da li mogu da kombinuju svoje napore na uspostavljanju zajedničke konferencije o tome kako da sprovedu rešenje o dve države.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading