Nemačka
Foto: AP/Ebrahim Noroozi (STF)

- Rešenja se ne očekuju u bliskoj budućnosti, to je moguće u narednih 30 godina - rekao je Šolc tokom razgovora sa građanima, a prenele su RIA Novosti.

Šef Vojnog komiteta NATO-a, admiral Rob Bauer, kazao je u martu da je pitanje članstva Ukrajine u Alijansi odlučeno, ali da su u toku razgovori o tome "kada će se to dogoditi i šta će za to biti potrebno".

Ukrajina je zvanično podnela zahtev za pridruživanje NATO-u u septembru 2022. godine. Iako je američki državni sekretar Entoni Blinken ponovio ovog meseca da će "Ukrajina postati članica NATO-a nekada u budućnosti", Alijansa je do sada odbijala da se obaveže na određeni vremenski period ili da obezbedi jasan put za pristupanje Kijeva.

Nade Zelenskog ubrzo je srušio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavivši da je punopravno članstvo Ukrajine u Alijansi nemoguće tokom oružanog sukoba.

Stalna predstavnica SAD u Alijansi Džulijan Smit rekla je krajem aprila da će Zelenski biti pozvan na samit NATO koji je planiran u Vašingtonu u julu, a na kome će upravo pitanje Ukrajine biti u fokusu. To ipak, kako je ona rekla, ne znači da se očekuje da će Kijev na nekom budućem samitu postati član ovog vojnog saveza.

Zašto NATO ne prima Kijev u članstvo objasnila je svojevremeno i je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ukoliko bi Ukrajina postala članica ove teritorije, sve članice, uključujući i Poljsku koja pretenduje na njene zapadne teritorije, morale bi da priznaju postojeće ukrajinske granice.

- Pseudosaveznici sa Zapada komadaju svoju žrtvu koju su donedavno nazivali prijateljem, partnerom, mladom demokratijom - navela je tada Zaharova.

Za prihvatanje novih zemalja u vojni blok, koji predvode SAD, potrebna je jednoglasna saglasnost svih članica. A uz mađarskog premijera Viktora Orbana i slovački premijer Robert Fico već ranije je najavio da njegova država to neće odobriti.

- Slovačkoj je potrebna neutralna Ukrajina. Naši interesi će biti ugroženi ako ona postane članica NATO-a, jer će to biti povod za veliki svetski sukob - objasnio je slovački premijer.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading