Izrael
Foto: Alo/Shuttertstock

Izraelska vojska (IDF) je tokom prethodnog dana nastavila ofanzivu kod Rafe, na jugu Pojase Gaze, gde je poginulo najmanje 40 civila, uključujući žene i decu, ali i u Džabaliji, na severu enklave, u kojoj je stradalo 13 osoba, među njima žene i deca.

IDF navode da je u Džabaliji uništena baza Hamasa, kao i da je sprovedena racija u kući jednog od zvaničnika Islamskog džihada, dok je u borbama na severu Gaze ubijen jedan vojnik, a drugi teško ranjen na jugu.

Racije su u proteklom danu izvedene i na Zapadnoj obali u području Nablusa, Ramale, Vitlejema i Dženina, a uhapšeno je sedam osoba. U večernjim satima IDF su usmrtile palestinskog tinejdžera kod grada Sair, nedaleko od Hebrona. 

Brigada Al Kasam, Hamasovo oružano krilo, granatirala je Tel Aviv i centralni deo Izraela prvi put posle četiri meseca u, kako su naveli, odgovoru na "izraelske masakre nad civilima". IDF su potvrdile da je ispaljeno osam raketa iz pravca Rafe. 

Zbog toga, zvaničnici vlade premijera Benjamina Netanjahua, vide opravdanost akcija u Rafi, za koje tvrde da će se nastaviti i u narednim danima, sve dok "hamasovaca više ne bude u tom području". 

U diplomatskim krugovima Brisela, pojedini evropski zvaničnici su se sastali sa palestinskim premijerom Muhamedom Mustafom, a visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj je tom prilikom istakao da je za mir na Bliskom istoku potrebna jaka palestinska uprava.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

 

BLOG UŽIVO

NETANJAHU NAKON NAPADA NA RAFU! ''Došlo je do tragične greške'': Poginulo najmanje 45 ljudi, JEDNA stvar je bila kobna!

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da se dogodila "tragična greška" prilikom vazdušnog udara na Rafu, gde je najmanje 45 palestinskih civila poginulo u šatorima izbegličkog kampa

Netanjahu je rekao u obraćanju u parlamentu da se dogodila "tragična greška" i da je Izrael pokrenuo istragu o ovom događaju, preneo je AP.

Izrael na meti snažnih kritika

- Uprkos najvećim naporima koje ulažemo da ne naudimo nedužnim civilima, sinoć je došlo do tragične greške. Istražujemo incident i dobićemo zaključak jer je to naša politika - rekao je izraelski premijer.

BONUS VIDEO

Tela u Rafi ugljenisana, mnogo je ranjene dece

Agencija za civilnu odbranu Gaze potvrdila je da je u napadu izraelske vojske na izbeglički kamp kod Rafe poginulo najmanje 40 civila, kao i da su mnoga tela "ugljenisana do neprepoznavljivosti" zbog požara koji je izbio u kampu posle bombardovanja.

"Ranjeno je 65 osoba. Među njima i mnogo dece. Videli smo užasne slike", navodi se u izveštaju.

Belgijski premijer: Izrael je sinoć bombardovao sigurnu zonu kod Rafe

Belgijski premijer Aleksander de Kro napisao je na Iksu (Tviter) da je "Izrael sinoć bombardovao takozvanu 'sigurnu zonu' kod Rafe". 

"U tom činu ubijeno je na desetine žena i dece. Hitno su nam potrebni partneri spremni da sednu za sto i dogovore primirje", napisao je De Kro.

 

 

Racije i hapšenja na Zapadnoj obali

Izraelska vojska je tokom racije u više naselja na Zapadnoj obali uhapsila najmanje 14 Palestinaca, uključujući i civile koji su i ranije bili u pritvoru, kao i decu. 

Najviše uhapšenih je iz Hebrona, dok su racije izvršene i u Ramali, Dženinu i Jerihonu. 

Izraelska vojska: Pogodili smo 75 ciljeva u Gazi u poslednja 24 sata

Izraelska vojska je saopštila da je tokom prethodnog dana pogodila više od 75 ciljeva u Pojasu Gaze.

Mete su kako navode, bile skladišta oružja, raketna baza u Džabaliji, osmatračnice i druga infrastruktura.

Krozeto: Napadi na palestinske civile u Gazi "više se ne mogu opravdati"

Napadi na palestinske civile u Gazi "više se ne mogu opravdati", izjavio je danas italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto.

''Postoji sve teža situacija u kojoj je palestinski narod bez obzira na prava nevinih muškaraca, žena i dece koji nemaju nikakve veze s Hamasom i to se više ne može opravdati. S očajem pratimo situaciju'', rekao je Krozeto, a prenosi Rojters.

Borelj: Izrael nastavlja vojnu akciju na jugu Pojasa Gaze uprkos presudi MSP

Izrael nastavlja vojnu akciju u južnom delu Pojasa Gaze uprkos presudi Međunarodnog suda pravde (MSP) kojom je pozvan da odmah zaustavi napade, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je istakao da odluka MSP mora da se sprovede i dodao da će početi rad na donošenju političke odluke o pokretanju namenske misije pomoći EU na graničnom prelazu Rafa između Gaze i Egipta, prenosi Rojters. MSP je u petak naložio Izraelu, u slučaju koje je pokrenula Južna Afrika optužujući Izrael za genocid, da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u Rafi, kao i da otvori granični prelaz u tom gradu sa Egiptom kako bi se dopremila veća humanitarna pomoć.

IDF pogodile dve ćelije Hezbolaha

Izraelska vojska je tokom noći gađala dve ćelije Hezbolaha na jugu Libana, navodi se u njihovom saopštenju za medije. 

Ističe se da su u napadu avionima i dronovima uništeni objekti Hezbolaha u Jarunu i Huli.

 

 

Reporteri bez granica podneli tužbu protiv Izraela zbog poginulih palestinskih novinara

Reporteri bez granica podneli su tužbu protiv Izraela pred Međunarodnim krivičnim sudom (MKS) zbog ubijenih i ranjenih palestinskih novinara tokom sukoba u Pojasu Gaze.

Reporteri bez granica od MKS-a traže da se ispitaju navodni ratni zločini izraelske vojske nad najmanje osmoricom stradalih palestinskih novinara u periodu od 15. decembra prošle godine do 20. maja 2024. 

Bela kuća: Upoznati smo sa napadom na Rafu, pratimo situaciju

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena obaveštena je o izraelskom napadu na Rafu, na jugu Pojasa Gaze, i pratiće situaciju povodom navoda da je pogođen kamp za raseljena lica u blizini grada, saopštila je Bela kuća.

"Prikupljamo informacije", kratko su odgovorili iz Bele kuće na upit Tajms ov Izraela.

IDF o napadu u Rafi: Precizan napad na kompleks Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) su u detaljnijem izveštaju napada na Rafu, na jugu pojasa Gaze, saopštile da su izvele "precizan udar na kompleks Hamasa".

"Avioni IDF-a napali su kompleks u kojem su dejstvovali važni teroristi Hamasa. Napad je izveden protiv legitimnih ciljeva, prema međunarodnom pravu, i uz korišćenje precizne municije, te na osnovu jasnih obaveštajnih podataka koji su ukazivali na to da Hamas koristi navedno područje", saopštila je izraelska vojska, a preneo je Rojters.

Wafa: U izraelskom napadu na Rafu ubijeno 40 ljudi

Najmanje 40 civila je ubijeno, a mnogi su povređeni u izraelskim vazdušnim napadima na grad Rafu, na jugu Pojasa Gaze, prenose palestinski mediji. Agencija Wafa navodi da je najmanje osam raketa pogodilo šatore u severozapadnom delu grada, gde su smešteni raseljeni Palestinci. Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da njegova terenska bolnica u Rafi prima veliki broj povređenih, a da i druge bolnice primaju veliki broj pacijenata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading