vojnici
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Bilo je "za žaljenje" kašnjenja u "pojedinačnim slučajevima za neke stavke", rekao je portparol ministarstva u Berlinu nakon izveštaja u listu Bild, pozivajući se na zvanično pismo parlamentarnom odboru za budžet.

Međutim, očekivalo se da će izvođači radova ispuniti svoje obaveze prema oružanim snagama Bundesvera do kraja dogovorenog roka isporuke krajem 2025. godine, dodao je on.

Među nedostacima, Bild je izvestio da je samo 58.850 kompleta borbene odeće isporučeno 2023. godine, u poređenju sa 72.200 dogovorenih kompleta.

Za porudžbinu za 82.596 borbenih šlemova nedostajalo je skoro 20.000 jedinica, a ostale porudžbine za ruksake i zaštitne prsluke i donje rublje takođe nisu bile završene.

Bilo je i kašnjenja sa naočarima za pojačivač slike jer je isporuka prvobitno namenjena Bundesveru otišla izraelskoj vojsci. Kao rezultat toga, stiglo je samo 8.550 od očekivanih 10.850 kompleta.

Razlozi koje je ministarstvo navelo za kašnjenja uključuju bankrot jedne ugovorene kompanije i još neispravljene gubitke u proizvodnji tokom pandemije koronavirusa.

Međutim, stanje oružanih snaga značajno se poboljšalo u poslednjih nekoliko godina sa injekcijom od 2,4 milijarde evra (2,6 milijardi dolara) za opremu, rekao je portparol.

Upitan da li bi kašnjenja mogla da utiču na planirana ili tekuća nemačka raspoređivanja u inostranstvu, portparol je rekao da je cilj da svaki vojnik bude u mogućnosti da trenira u svojoj matičnoj bazi sa svom opremom koju bi trebalo da ima prilikom raspoređivanja.

To možda neće biti moguće u pojedinačnim slučajevima zbog kašnjenja, priznao je on, ali bi ipak trebalo da bude moguće ispuniti stvarne zahteve raspoređivanja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading