Izrael
Foto: Alo/Shuttertstock

Odluka Međunarodnog suda pravde (MSP), kojom se naređuje Izraelu da zaustavi vojnu ofanzivu na Rafu, izazvala je različite reakcije.

Hamas pozdravlja presudu, ali ističe da nije dovoljna i poziva na prekid izraelske ofanzive u čitavoj Gazi.

Sa druge strane, Izrael poručuje da nije i neće izvoditi vojne operacije u Rafi koje stvaraju uslove koji bi mogli dovesti do uništenja palestinskog civilnog stanovništva. Egipat dozvolio prenos nagomilane pomoći za Gazu preko izraelskog prelaza Kerem Šalom.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Izraelski vojnik traži ostavku ministra odbrane i preti pobunom

Na društvenim mrežama pojavio se snimak navodno maskiranog izraelskog vojnika koji zahteva ostavku ministra odbrane Izraela Joava Galanta i preti pobunom vojske u slučaju da se odustane od plana "potpune pobede nad Hamasom", te da će slušati samo naređenja Benjamina Netanjahua, predsednika izraelske vlade. 

Netanjahuov kabinet je saopštio da je premijer više puta upozoravao na postojanje opasnosti od neposlušnosti u vojnim krugovima, kao i da očekuje da svi poštuju odluke nadređenih. 

Prethodno je predsednik ratnog kabineta Izraela Beni Ganc pozvao Netanjahua da osudi čin pozivanja na pobunu. 

Lider opozicije Jair Lapid kaže da su ovakvi snimci, u kojima se poziva na pobunu unutar vojske, opasni i katastrofalni.

Vojska Izraela je pokrenula istragu o ovom slučaju. 

Hamas demantuje početak nove runde pregovora

Zvaničnik Hamasa demantovao je navode da će pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze biti nastavljeni u Kairu u utorak, piše Rojters.

"Nema datuma", rekao je neimenovani zvaničnik Hamasa za Rojters.

Novi snimak sa ratišta: Pogođene zgrade

Avioni izraelske vojske (IDF) pogodili su nekoliko zgrada na području južnog Libana koje, kako navode, koriste borci Hezbolaha

Velt am zontag: Hamas planirao napad na izraelsku ambasadu u Berlinu

Ćelija Hamasa planirala je terorističke napade na izraelsku ambasadu u Berlinu i američku vojnu bazu u Nemačkoj, piše nemački list Velt am zontag, pozivajući se na izvore u bezbednosnim službama Nemačke. 

Mete su pronađene na ličnom telefonu jednog od osumnjičenih, koji je uhapšen u nemačkoj prestonici  u decembru prošle godine.

Tužilaštvo ga tereti da je pretraživao potencijalne lokacije za skladištenje oružja koje bi pripadnici organizacije koristili u akciji.

Osumnjičeni je libanskog porekla, a uputsva je dobijao od zvaničnika Hamasa iz Libana, piše nemački list.

Izrael je početkom tekuće godine već optužio Hamas da je stvorio mrežu saradnika u Evropi sa ciljem terorističkog delovanja na izraelske diplomatske i civilne institucije širom Starog kontinenta.

Najavljena nova runda pregovora Izraela i Hamasa o taocima i primirju

Izrael, SAD i Katar se slažu da nastave sporazum o taocima i pregovore o primirju sa Hamasom ove nedelje.

Izrael, Sjedinjene Države i Katar složili su se da obnove pregovore o sporazumu o taocima i primirju sa Hamasom, rekao je neimenovani izraelski zvaničnik za novinski sajt Vala.

Egipat i Katar će ove nedelje posredovati u novim pregovorima na osnovu novog nacrta o kojem su u Parizu pregovarali direktor CIA Vilijam Berns, šef Mosada Dejvid Barnea i katarski premijer Muhamed bin Abdulrahman al-Tani, navodi se u izveštaju.

Od aprila nema napretka u razgovorima.

Italija obećala dodatnih 35 miliona evra pomoći Palestincima

Italija će nastaviti finansiranje Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) u okviru paketa pomoći od ukupno 35 miliona evra, izjavio je danas italijanski ministar inostranih poslova Antonio Tajani tokom sastanka u Rimu sa palestinskim premijerom Mohamedom Mustafom.

Tajani je precizirao da će pet miliona evra biti namenjeno za projekte UNRWA, dok će preostalih 30 miliona evra biti namenjeni za inicijativu "Hrana za Gazu" koju je on pokrenuo, preneo je Rojters.

Američko pristanište za prijem humanitarnih zaliha, koje su SAD gradile nekoliko meseci na obali pojasa Gaze

 

 

Tri sirijska zvaničnika proglašena krivim za ratne zločine na suđenju u Francuskoj

Francuski sud danas je proglasio trojicu visokih sirijskih zvaničnika krivim za ratne zločine zbog njihove umešanosti u nestanak i smrt muškarca francusko-sirijskog porekla i njegovog sina.

Trojica Sirijaca su osuđena na doživotne zatvorske kazne, a suđenje je održano u njihovom odsustvu, prenosi Rojters. Mazen Dabag i njegov sin Patrik, koje su uhapsili agenti obaveštajnih službi sirijskih vazduhoplovnih snaga u Siriji u novembru 2013, kasnije su umrli u pritvoru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading