mapa
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Premijer Rumunije je ranije rekao da Moldavci i moldavski jezik ne postoje, već samo Rumuni žive u Moldaviji i lično podržava ideju ujedinjenja dve države, prensi RIA.

Zvanični predstavnik ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je izjavu premijera Rumunije „grubim mešanjem, uključujući u unutrašnje poslove Moldavije“.

„Moldavski jezik je bio izum Rusije, a kasnije su, uz pomoć onih koji su vladali Ukrajinom i Moldavijom, nametnuli izmišljeni jezik – moldavski jezik... Moldavski državljani rumunskog porekla čine većinu u Moldaviji, to je istina“, rekao je Čolaku novinarima.

Premijer je Moldavce uporedio sa rumunskim državljanima mađarske nacionalnosti, koji zbog ovog atributa ne prestaju da budu državljani Rumunije.

Parlament Moldavije je u martu prošle godine odobrio preimenovanje državnog jezika iz moldavskog u rumunski. Prema usvojenom predlogu zakona, reči „moldavski jezik” u bilo kom gramatičkom obliku zamenjuju se frazom „rumunski jezik”. Štaviše, amandman je čak unet i u ustav, iako je za to obično potreban referendum. Opozicioni blok komunista i socijalista protestovao je na odluku parlamenta u Ustavnom sudu, ali je 11. marta ove godine Ustavni sud priznao da je odluka parlamenta zakonita.

Ustavni sud Moldavije je 2013. godine odlučio da je državni jezik u republici rumunski. Istovremeno, ustav zemlje kaže da je moldavski jezik državni jezik. Prema Ustavnom sudu, tekst deklaracije o nezavisnosti Moldavije, u kojoj se rumunski imenuje državnim jezikom, ima prednost nad ustavom republike.
Prema rezultatima brojnih istraživanja javnog mnjenja, većina stanovnika republike je protiv apsorpcije Moldavije od strane Rumunije. Tako bi, prema martovskom istraživanju Instituta za marketing i sociološka istraživanja IMAS, samo 8% birača bi glasalo za predsednika koji bi tražio ujedinjenje Moldavije sa Rumunijom, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading