Rusija
Foto: Alo/Foto: EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

U novembru su ruski „ratni dopisnici“ i mediji preneli pismo pripadnika 155. gardijske mornaričke pešadijske brigade Tihookeanske flote guverneru Primorske oblasti. 

Ovaj odred se smatra elitnim, za ulazak u njega primenjuju se veoma strogi kriterijumi za izbor. Brigada je stacionirana u Vladivostoku, dok guverner Oleg Kožemjako podržava "specijalnu vojnu operaciju“ i Primorsku regionalnu vojsku: putuje na frontove i poligone i šalje pomoć. Zato mu je pismo poslato.

Marinci su krivili svoju nesposobnu komandu za užasne žrtve u Pavlivki u Donbasu. Posebno su uperili prst u generala Rustama Muradova (koji je početkom oktobra postavljen za komandu Istočnog vojnog okruga) i Sukhraba Ahmedova (komandovao je trupama obalske odbrane). Borci su napisali da su žigosani kao „meso“, dok se vojne operacije vode za osvajanje nagrada za komandante.

Rusija

Foto: Printscreen

 

 

Tokom ruske invazije na Ukrajinu, Ahmedov je služio kao komandant obalskih trupa u južnoj Ukrajini, a kasnije je preuzeo komandu nad 20. kombinovanom armijom. Njegovo vreme na ovoj funkciji obeleženo je brojnim kontroverzama, posebno zbog velikih gubitaka ruskih snaga tokom bitaka poput bitke za Vuledar. Izveštaji ukazuju na to da je njegova strategija bila kritikovana zbog loših taktičkih odluka, uključujući incident gde je veliki broj ruskih vojnika poginuo od ukrajinske artiljerije dok su čekali Ahmedova da održi govor​.

U maju 2024. godine, Sukhrab Ahmedov je smenjen sa mesta komandanta.

Rusija

Foto: Printscreen

 

 

Muradov, je smenjen s dužnosti, samo sedam meseci nakon imenovanja. 

Muradov je bivši zapovednik ruskih snaga u Siriji, zbog čega je i odlikovan, a kasnije je služio kao šef mirovnog kontingenta u Nagorno-Karabahu. Kao zapovednik u Ukrajini je služio od oktobra 2022.

U februaru prošle godine je započeo napad na Vuledar, ali završilo je tako da je poslao vojsku pod paljbu ukrajinske artiljerije i u minska polja. U samo tri dana su izgubljene dve elitne mornaričke brigade.

Britansko ministarstvo odbrane je izvestilo da je u toj bici živote gubilo 500 ljudi dnevno, a ruska je vojska tu doživela fijasko.

Neuspešni ruski napadi

Početkom marta, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, ruske snage i snage DNR zauzele su grad Volnovakhu i počele da cementiraju opsadu Marijupolja, povezujući se sa trupama u Zaporoškoj oblasti. Napad je međutim propao, a linija fronta se stabilizovala južno od Vuledara do kraja marta i početkom aprila. Ruske snage su 6. aprila granatirale  skladište u Vuledaru, ubivši dve osobe. U ruskom napadu sledećeg dana došlo je do borbi unutar samog Vuledara, ali su ukrajinske trupe uspele da odbiju napad. 

Ruske i DPR snage su takođe pokrenule ofanzivu prema Vuhledaru i Kurakhovu 16. maja, bez uspeha. Tokom juna, većina borbi bila je ograničena na dugotrajne vazdušne i artiljerijske bitke u blizini grada. Jedan ukrajinski vojnik je poginuo tokom ovih bitaka. Dana 21. juna, ukrajinske snage su pokrenule lokalizovani kontranapad u oblasti oko Vuledara, ponovo zauzevši Pavlivku i Mikilsku sa minimalnim gubicima. Ukrajinske snage su takođe ponovo zauzele Sevčenko sledećeg dana i stigle do Jehorivke 27. juna.

Tokom jula, sporadično granatiranje i povremene ofanzive su se dešavale blizu Vuledara. Ruske snage su pokrenule dva napada 12. i 18. jula, bez uspeha. Dana 10. avgusta, ruske snage su snažno granatirale Vuledar i okolna naselja, i pokušale da pokrenu ofanzivu, ali su propale. Dalje ofanzive su nastavljene 27. i 28. avgusta, ali bez uspeha.  

tenk

Printscreen

 

 

Zauzimanje Pavlivke i pristup Vuledaru

Ruske snage su pokrenule masivnu ofanzivu na Pavlivku sa 6,000 vojnika, u pokušaju da zauzmu Vuledar. U noći između 28. i 29. oktobra ofanziva je počela i probila ukrajinsku odbranu južno od grada, sa ruskim i DPR trupama koje su ušle u jugoistočni deo Pavlivke. Od 60 ljudi ruske 155. mornaričke brigade, oko 40 je poginulo, a samo osam je izbeglo ozbiljne povrede. Do 1. novembra, bitke su besnele za severnu polovinu Pavlivke, dok su Ukrajinci povlačili trupe iz obližnjih sela kako bi podržali one u Pavlivki. Do 6. novembra, 155. mornarička brigada je izgubila 63 vojnika za samo četiri dana, a zajedno sa 40. mornaričkom brigadom, izgubila je još 240 žrtava. Dana 14. novembra, rusko Ministarstvo odbrane tvrdilo je da je zauzelo Pavlivku. Uprkos pobedi, nezadovoljstvo među ruskim vojnicima je raslo zbog teških gubitaka. 

Glavna bitka

Najveći napad na Vuledar počeo je 24. januara 2023. Ruske snage su pretrpele teške gubitke tokom pokušaja da zauzmu grad. Britanska obaveštajna služba je 31. januara procenila da ruski napredak verovatno neće doneti dodatni progres. Do sredine februara, Ukrajinci su tvrdili da su skoro uništili 155. mornaričku brigadu, sa hiljadama ruskih vojnika poginulih ili ranjenih.

U martu 2023. godine, ruski vojni komandant Rustam Muradov je smenjen zbog neuspeha u Vuledaru. Ukrajinske snage su nastavile da drže svoje pozicije, uprkos intenzivnim napadima.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading