Iraklij Kobahidze
Foto: AP/Foto:AP

"Videli ste šta se desilo Ficu? Morate da budete veoma oprezni", poručio je evropski zvaničnik gruzijskom premijeru, navodeći pritom niz mera koje bi zapadni političari mogli da preduzmu u slučaju da veto koji je predsednica Saloma Zurabišvili stavila na usvojen Zakon o transparentnosti stranog uticaja bude nadglasan.

Sam Kobihadze ističe da je, čak i u kontekstu višegodišnjih ucena, pretnja izrečena tokom telefonskog razgovora sa jednim od evropskih komesara bila neobična.

"Pominjanje atentata na Fica ukazuje da Gruzija ima posla sa izuzetno opasnom silom koja želi da seje nemir u zemlji", primetio je premijer.

Iraklij Kobahidze

Foto:AP

 

 

Tbilisi se već navikao na pretnje iz drugih država zbog usvajanja zakona o stranim agentima, ali ovoga puta situacija "posebno zabrinjava", naveo je Kobihadze.

Prošle nedelje gruzijski parlament je većinom glasova usvojio Zakon o transparentnosti i stranom uticaju, kolokvijalno poznat kao "zakon o stranim agentima", koji je poslednjih nedelja izazvao političku krizu u toj južnokavkaskoj državi.

Zapadne zemlje uputile su pretnje Tbilisiju, a sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer upozorila je da će Vašington suštinski preispitati bilateralne odnose ako zakon stupi na snagu.

Iraklij Kobahidze

Foto:AP

 

 

Šef Kancelarije za koordinaciju sankcija Stejt departmenta Džim O'Brajen je zauzvrat rekao da bi SAD mogle da uvedu ograničenja Gruziji ako se ne promeni nacrt koji je usvojio parlament. EU je obećala da će zamrznuti zahtev republike za članstvo u Uniji.

Zakon je naišao na oštre kritike opozicije, nevladinog sektora i prozapadnih medija, ali i mnogih zapadnih zvaničnika, koji su ga pežorativno nazvali "ruski zakon", aludirajući na sličan propis koji je u Rusiji na snazi od 2012. godine.

Međutim, malo ko od njih pominje da zakon gotovo identičnog imena postoji i u SAD, i to još od 1938. godine, kao i da se usvajanje takvog propisa razmatra i u Evropskoj uniji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading