fatamorgana u daljini
Foto: Printscreen/facebook.com/Νώντας Καλογιάννης

Demonstranti su tražili da se spreči da brod pristane u Kopar, ali i da nadležni provere šta se zapravo nalazi na brodu. Španske propalestinske organizacije potvrdile su u maju da je brod prevozio oružje za Izrael i da je trebalo da ima 20 tona raketnih motora, 12,5 tona raketa sa eksplozivnim punjenjem, 1.500 kg eksploziva i 740 kg topovskih kugli.

Zbog zahteva za istragom, brod je sredinom maja promenio rutu i ​​nije se zaustavio u Kartaheni u Španiji. Potom je krenuo ka Luci Kopar, a prema podacima sa sajta plovila fishingfinder.com, danas je uplovio u nju. Pre toga, demonstranti su pozvali Sloveniju da spreči ulazak.

- Ako je tačna informacija da izraelski brod koji plovi prema luci Kopar prevozi oružje, onda bi Slovenija trebalo da mu uskrati dozvolu za pristajanje, rekla je ministarka kulture Asta Vrečko.

Međutim, slovenačko ministarstvo za infrastrukturu saopštilo je u ponedeljak da brod ispunjava uslove za ukrcaj i da mu Uprava za pomorstvo ne može zabraniti pristajanje. Prema informacijama slovenačke vlade, sporni teret je navodno namenjen Češkoj, a to je pre nekoliko dana potvrdila i španska vlada. Uprkos tome, slovenačkoj vladi je upućena inicijativa kojom se od Slovenije traži da proveri tačnost ovih izjava, pokrene odgovarajuće procedure za proveru tereta i spreči eventualnu isporuku oružja u Izrael uz pomoć slovenačke logističke infrastrukture. Zbog toga je u utorak u Kopru održan protestni skup na kojem se okupilo nekoliko desetina ljudi, prenosi zurnal24.si.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading