METE OZNAČENE CRVENOM BOJOM Kina prvi put vežba opšti napad na Tajvan
Foto: eng.chinamil.com.cn/Qian Hao

Istočna komanda kineske Narodnooslobodilačke armije otpočela je danas vojne vežbe u okolini svog regiona Tajvan da bi "kaznila separatističke radnje".

Vežbe će biti sprovedene u Tajvanskom moreuzu, zatim na severu, istoku i jugu od ostrva Tajvan, kao i u oblastima kod ostrva Kinmen, Macu, Vuću i Dongjin, prenosi kineska novinska agencija Sinhua.

Portparol vojske Li Si naveo je da vežbe uključuju trupe, mornaricu i vazdušne snage, a da se vežbe zovu "Zajednički mač - 2024A" i da će trajati dva dana.

Li je dodao da vežbe služe kao "jaka kazna za separatističke radnje" Tajvana, ali i kao "čvrsto upozorenje protiv mešanja i provokacija od strane spoljnih sila".

Američki general-pukovnik Siven Sklenka ocenio je da kineska vojska "nastavlja da vežba ključne elemente za potencijalnu vojnu invaziju na Tajvan", prenosi Rojters.

Bi-Bi-Si navodi da su vežbe počele tri dana nakon inauguracije tajvanskog predsednika Vilijama Laja, kojeg su kineske vlasti označile kao "problematičnu osobu koja izaziva probleme".

Ministarstvo odbrane u Tajpeju je najnovije vežbe ocenila kao "iracionalnu provokaciju".

BBC naglašava da Kina po prvi put simulira opšti napad na ostrvu, umesto samo vežbanja uvođenja ekonomske blokade kao 2022.

Po prvi put su kao mete vežbi označena mala tajvanska ostrva koja su blizu obala kontinentalne Kine.

Na mapi koju je objavila Kineska narodnooslobodilačka vojska ona su obeležena crvenom bojom.

Pored toga, vojni analitičari primećuju da Kina po prvi put nije unapred najavila izvođenje vežbi, već je potvrdila da se one održavaju tek kada su manevri počeli.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading