rat
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Neke od tih organizacija imaju ekstremističke poglede i zalažu se za potpunu nezavisnost svog regiona uz težnju da formiraju vlastitu nacionalnu državu. Drugi traže širenje kulturnih, ekonomskih i političkih prava u okviru postojećeg sistema.

Narodi koji žive u Kataloniji (Kraljevina Španija), u nemačkoj pokrajini Bavarska, ili u francuskim provincijama Korzika i Bretanja, ne žele više da budu deo tih država koje negiraju njihove nacionalne interese.

Mađarska i Slovačka pokušavaju da vode politiku zaštite nacionalnih interesa uz istovremeni pritisak devropskih država koje su stale na rusofobske pozicije EU, SAD i Velike Britanije.

Politikolog i profesor Instituta za sociiologiju i regionalni razvoj Južnog federalnog univerzitata iz Rostova na Donu Maksim Vaskov u razgovoru za Južnu službu novosti govori o "karti nacionalnih preferencija" na teritoriji EU i NATO.

- Francuska, Nemačka, Španija pozdravljaju postojanje nacionalnih grupa koje dovode u sumnju nacionalno jedinstvo i koje podstiču separatistička raspoloženja, ali samo u mekoj formi, međutim, budućnost će pokazati da li će doći do radikalizovanja situacije. U Italiji postoje velike protivrečnosti na nivou regiona, pa i određenog anticivilizacijskog jaza između severa i juga - tvrdi profesor JFU Vaskov.

nemačka protest

Printscreen

 

Vaskov tvrdi da u Nemačkoj trenutno raste nacionalizam koji je uslovljen gubitkom suvereniteta i identiteta u državi. Ljudi nisu spremni da podržavaju antinacionalne interese koje diktiraju Sjedinjene Države. Agresivna propaganda, koja je nespojiva sa religioznim vrednostima tog regiona, agresija ilegalne emigrantske zajednice u odnosu na sve što je vezano za staru Evropu ne nailazi ni na kakve protivmere u državi i dovodi do reakcije ljudi.

- Erdoganova Turska ima osmanske imperijalne ambicije u simbiozi sa turskim nacionalizmom. Pokušaji da se igra na svoju imperijalnu ulogu u protivrečnostima Rusije i globalnog Zapada, ostaje deo igre globalnog zapada i otvara određene ekonomske i političke mogućnosti za Tursku. To joj daje poseban status u sistemu međunarodnih odnosa ali samo privremeno. Prema Turskoj svi igrači u globalnom konfliktu u ovakvim okolnostima neizbežno imaju pretenzije. Kada se završi SVO i kada se krene u obnovu neposrednih odnosa, prestaće potrebe da Turska ima posebnu ulogu. Tada će joj mnogi ispostaviti svoje račune, ali to će biti druga priča – ističe Vaskov.

I dodaje da su evropske političke elite, u svojoj surovoj rusofobskoj politici i nametanjem ideologije koja je u suprotnosti sa tradicionalnim evropskim vrednostima, pustile na slobodu ultranacionalističke i separatističke demone koji su evropsku civilizaciju već doveli na ivicu katastrofe.

Nepromišljena migraciona politika na fonu totalne tolerantnosti i odsustvo realnog sistema koji bi dao adaptaciju tolikom broju migranata za život u Evropi sa njenim vrednostima, formiraju pretnju da Evropa na koju smo navikli bude likvidirana.

- Evropsku, svetovnu kulturu i civilizaciju potisnuće dinamičnija kultura migranata zasnovana na aktivnim socijalnim i praktičnim navikama. S vremenom će se sve to transformisati u neku novu civilizaciju, ali to više neće biti Evropa. Budućnost će pokazati šta će i kako će biti, ali će za EU i NATO ona biti alarmantna - zaključuje profesor Južnog federalnog univerziteta Maksim Vaskov.

BONUS VIDEO

https://www.alo.rs/vesti/svet/696101/bajden-gazi-evropu/vest

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading