Napad na Hute
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Rusija je postavila satelit u orbitu koji je verovatno sposoban da napadne američke svemirske letelice, tvrdi sekretar za štampu Pentagona, general-major Pat Rajder.

Satelit je lansirala Moskva 16. maja, rekao je Rajder novinarima tokom brifinga u utorak. Prema procenama Pentagona, letelica o kojoj je reč „verovatno je protivsvemirsko oružje za koje se pretpostavlja da je sposobno da napadne druge satelite u niskoj Zemljinoj orbiti“, rekao je on.

Njegove karakteristike podsećaju na one „kontra-svemirskih tereta“ koje je Rusija koristila od 2019. i 2022. godine, naveo je portparol. „Rusija je postavila ovo novo protivsvemirsko oružje u istu orbitu kao satelit američke vlade“, rekao je Rajder, dodajući da će Pentagon nadgledati letelicu.

SAD imaju „odgovornost da budu spremne da zaštite i brane... svemirski domen i obezbede stalnu i neprekidnu podršku združenim i kombinovanim snagama“, objasnio je on.

Vašington će „nastaviti da balansira potrebu za zaštitom naših interesa u svemiru sa našom željom da očuvamo stabilno i održivo svemirsko okruženje“, kaže Rajder.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov odbacio je tvrdnje Pentagona kao dezinformacije. „Mislim da ne treba da odgovaramo na svaku lažnu tvrdnju koja dolazi iz Vašingtona“, rekao je on novinarima.

(RT)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading