palestina
Foto: Printscreen/Youtube/Jutarnji list

Norveški premijer Jonas Gar Store rekao je u sredu: „Ne može biti mira na Bliskom istoku ako nema priznanja."

Podsetimo, norveški premijer Jonas Gahr Store objavio je u petak da je njegova zemlja "spremna" priznati državu Palestinu i njeno "odgovarajuće" mjesto u Ujedinjenim nacijama (UN), prenosi Anadolu.

Vijest je stigla nakon sastanka sa španskim kolegom Pedrom Sanchezom, koji je u petak krenuo na evropsku turneju kako bi uvjerio više nacija da priznaju nezavisnu palestinsku državu.

“Pitanje je u kom trenutku i u kom okruženju (priznati Palestinu op.a.) kako bi se podržao proces ka miru u regionu. A ono što je ovaj današnji sastanak jasno pokazao je da ostajemo vrlo blisko koordinisani između Madrida i Osla”, rekao je Store na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Sanchezom.

Sanchez je u petak rekao da Španija želi priznati Palestinu "što je prije moguće", koristeći taj potez kao način da dobije zamah za konačni mirovni proces.

Lideri su istakli istorijski značaj Španije i Norveške kao posrednika. Madridska konferencija 1991. godine započela je pregovore koji su na kraju doveli do potpisivanja sporazuma iz Osla 1993. godine.

Alo.rs/ AP News

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading