Izrael
Foto: Alo/Tanjug

U izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu, od 7. oktobra poginulo je 35.647 Palestinaca, a 79.852 su ranjena, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Dok u blizini besne borbe, bolnica u Džabaliji na severu Pojasa Gaze je u stanju opsade, zarobljeno je 170 ljudi, rekao je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

Iz SZO, takođe, stiže poziv Izraelu da ukine ograničenja za medicinsku pomoć, pošto se Palestinci suočavaju sa glađu i nedostatkom neophodnih lekova i materijala u bolnicama.

U isto vreme, Ujedinjene nacije saopštile su da su obustavile distribuciju hrane u gradu Rafi na jugu Pojasa Gaze zbog nedostatka zaliha i loših bezbednosnih uslova i upozorile na pretnju od gladi.

Žrtava sukoba IDF i Palestinaca bilo je i na okupiranoj Zapadnoj obali, gde je broj ubijenih u raciji na grad Dženin porastao na sedam.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

BLOG UŽIVO

OVO PRIZNANJE NIJE PROTIV IZRAELA...Šta su rekle Norveška, Španija i Irska nakon priznanja Palestine: Primićemo sedu iz Gaze

Posle Norveške, Španija i Irska su priznale palestinsku nezavisnost, saopštili su danas premijeri te dve zemlje Pedro Sančez i Sajmon Haris. "Danas, Irska, Norveška i Španija objavljuju da će priznati državu Palestinu.

Svako od nas će preduzeti neophodne korake da ta odluka stupi na snagu. Uveren sam da će nam se još neke zemlje priključiti u preuzimanju ovog važnog koraka narednih nedelja", istakao je Haris. On je dodao da je odluka tri zemlje da se prizna Palestina "legitimno pravo na državnost".

Norveška će danas saopštiti da priznaje palestinsku nezavisnost

Vlada Norveške će danas saopštiti da ta nordijska zemlja priznaje nezavisnu palestinsku državu, preneli su danas norveški javni servis NRK i dnevni list Aftenposten, pozivajući se na neimenovane izvore. Norveško Ministarstvo spoljnih poslova nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar, preneo je Rojters.

Vlada Irske će takođe danas saopštiti priznanje palestinske države, rekao je sinoć izvor koji je upoznat sa temom, podseća britanska agencija.

Rojters: Irska će danas priznati palestinsku državu

Irska vlada će danas priznati palestinsku državu, rekao je neimenovani izvor za Rojters.

Irska vlada saopštila je sinoć da će premijer i ministar spoljnih poslova u sredu ujutru održati konferenciju za novinare, ali nije navela šta će biti tema.

Članice EU, Irska, Španija, Slovenija i Malta su prethodnih sedmica najavile da planiraju da priznaju palestinsku državu, navodeći da je rešenje o uspostavljanju dve države od suštinskog značaja za trajni mir u regionu Bliskog istoka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading