Avion leti
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Međutim, britansko vazduhoplovstvo nije bilo strano ni nekonvencionalnim projektima, poput borbenog aviona protiv podmornica, Fairey Ganneta.

Britanski doprinos vazduhoplovstvu i vazduhoplovnom inženjeringu je neprocenjiv. Dok su Amerikanci možda bili pioniri u letenju, a Nemci su ga usavršili tokom Drugog svetskog rata, Britanci su svojim Spitfajerom pretvorili letenje u umetnost.

Ipak, Britanija nije uvek proizvodila avione koji su očaravali svojim izgledom. Fairey Gannet definitivno nije bio lepotan - neki bi ga čak nazvali jednim od najružnijih aviona koji su ikada leteli. Zato je i dobio nadimak "ružno pače". Međutim, uprkos svom neobičnom izgledu, Gannet je imao izuzetno dug životni vek, penzionišan tek 1978. godine, neposredno pre Foklandskog rata. Piloti su ga voleli, a njegova služba bila je impresivna.

Postojali su čak planovi da se Gannetu podari novi život. Britanska Kraljevska mornarica razmatrala je ideju da ga pretvori u avion za rano upozoravanje, slično američkom E-2 Havkeie. Nažalost, ti planovi nikada nisu zaživeli, i ružno pače je na kraju ipak penzionisano

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading