putin
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Prema kolumnisti publikacije, Ujedinjeno Kraljevstvo treba da bude oprezno prema „rastućim interesima“ Rusije i Kine u južnom Atlantiku.

- Velika Britanija je dobila zastrašujuće upozorenje o Foklandskim ostrvima, pošto... interesi (Rusije i Kine) u ovom regionu rastu“, navodi se u publikaciji.

Kako članak pojašnjava, Britanija ima pojačan kontingent na Foklandima. U regionu je koncentrisano dve hiljade vojnih lica, brojni avioni i helikopteri „spremni za odbranu“.

U članku se tvrdi da Moskva ima opsežnu strategiju koja „nosi rizike“ za važne posede Londona u Atlantskom okeanu . Kako je politikolog Stepan Stepanenko rekao za Ekpress, Kraljevina treba da „spreči Rusiju“ da zaštiti svoje geopolitičke interese u svetu, a za to London mora da se fokusira na ukrajinski sukob.

Sa druge strane, Moskva je više puta isticala odsustvo agresivnih planova prema drugim državama, uključujući i zemlje Severnoatlantske alijanse.

Istovremeno, Kremlj je više puta saopštio da se Zapad, naprotiv, ponaša destruktivno i da teži konfrontaciji. Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova , blok ima za cilj proširenje do granica Rusije, što ne može doneti veću bezbednost svetu, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading