ebrahim raisi
Foto: Tanjug/Tanjug/AP/Vahid Salemi (STF)

On je komentarisao optužbe bivšeg iranskog ministra spoljnih poslova Džavada Zarifa na račun SAD zbog pada helikoptera u kojem je bio iranski predsednik Ebrahim Raisi.

- Pre svega, mi uopšte nećemo da se izvinjavamo za naš režim sankcija. Iranska vlada je koristila svoje letilice za transport opreme za podršku terorizmu, tako da ćemo nastaviti da u potpunosti sprovodimo naš režim sankcija, uključujući naš režim sankcija na aviona za upotrebu od strane iranske vlade. Iranska vlada je ta koja je odgovorna za odluku da upravlja helikopterom starim 45 godina u, kako je opisano, lošim vremenskim uslovima, a ne bilo koji drugi akter - rekao je on.

Helikopter u kojem su bili iranski predsednik Ebrahim Raisi, ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahjan, imam provincije Tabriz ajatolah Al-Hašim i generalni guverner provincije Istočni Azerbejdžan Malek Rahmati srušio se 19. maja dok je leteo iz Kudafarina za Tabriz.

Nakon pada, posada helikoptera je dva puta uspostavila komunikaciju pre nego što je izgubila.

Potvrđeno je da su iranski predsednik i cela prateća delegacija mrtvi.

Bivši iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif rekao je ranije da su SAD jedan od glavnih krivaca za pad helikoptera.

Prema njegovim rečima, uprkos presudi Međunarodnog suda pravde, SAD su uvele sankcije za prodaju aviona i rezervnih delova za vazdušni transport Iranu.

- SAD sprečavaju iranski narod da koristi dobre mogućnosti vazdušnog saobraćaja. To će biti zabeleženo na listi američkih zločina protiv Irana - naglasio je on.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading