NEMAČKA SAOPŠTILA JAKO LOŠE VESTI ZA RUSIJU Ove države se priključuju paklenom savezu, među njima i naše komšije
Alo! Ilustracija A.V.

Ministarstvo odbrane Nemačke: Francuska, Španija, Letonija i još 4 zemlje snabdevaće ukrajinske oružane snage opremom i raketama

Sjedinjene Američke države, Velika Britanija, Francuska, Španija, Rumunija, Belgija i Litvanija snabdeće Kijev opremom i projektilima u okviru nemačke inicijative za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane (IAAD), saopštilo je u ponedeljak nemačko Ministarstvo odbrane.

- Rezultat onlajn sastanka kontakt grupe o Ukrajini: mnogi partneri žele da podrže nemačku inicijativu za protivvazdušnu odbranu, finansijski će pomoći Belgija, Danska, Holandija, Norveška i Kanada, a SAD, Velika Britanija, Francuska, Španija. Rumunija, Belgija i Litvanija će pomoći u opremi i raketama Letonija želi da se pridruži inicijativi IAAD - navodi se na stranici nemačkog Ministarstva odbrane na društvenoj mreži Iks.

Nemačka je u aprilu najavila inicijativu IAAD, pozivajući svoje partnere da podrže Ukrajinu da ojača svoju protivvazdušnu odbranu. Sama Nemačka je Ukrajini već isporučila dva PVO sistema Patriot, a najavila je i transfer trećeg u bliskoj budućnosti. Osim toga, Nemačka obezbeđuje Kijevu i druge sisteme PVO.

Rusija je prethodno poslala notu zemljama NATO- a zbog isporuke oružja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporučujući oružje Ukrajini, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading