Vražje jezero
Foto: Alo/Alo

Onaj koji je ovom jezeru dao ime nije mogao ni da sluti da će baš ono biti lokacija koja će privlačiti turiste iz brojnih zemalja.

Kada se krene sa Žabljaka prema Nikšiću, na devetom kilometru puta, lako uočljivo sa viših terena, nalazi se Vražje jezero. Planinsko jezero koje se nalazi na visini od 1.411 metara, uključeno je u sastav Nacionalnog parka Durmitor i nalazi se na teritoriji opštine Žabljak.

Kristalno bistra voda će vas prosto mamiti da uskočite, ali će vas dubina od 11 metara i hladna voda vrlo verovatno odvratiti od te pomisli.

Strašna legenda o jezeru

Kako meštani tvrde, svako ko je pokušao da prepliva jezero s jedne obale na drugu se nažalost utopio.

Ljudi ovo jezero nazivaju i Planinske oči, a razlog tome je što su ivice jezera tirkizno plave, dok je srednjišnji deo jezera tamnoplav. U blizini se nalaze Riblje jezero i selo Novakovići, a obe destinacije će vas oduševiti.

Za ovo jezero vezane su brojne legende koje objašnjavaju nastanak njegovog naziva. Ranije se verovalo da su jezero naselili đavoli koji su uveče izlazili iz njega i ljudima koji bi se našli u blizini nanosili zlo, podsećaju mediji. 

Međutim, postoji i druga legenda koja kaže da je oko jezera nekada bila šuma u koju je dolazio vojvoda Momčilo da lovi divljač. Jednom prilikom iz jezera je izašao crveni konj koji je oplodio vojvodinu kobilu.

Navodo je kobila rodila žderbe koje je Momčilo nazvao Jabučilo, a koje se posle veoma često pominje u narodnim pesmama.

- Samo mu to jednom ne pođe za rukom, a oplođena kobila oždrijebi krilatog konja Jabučila, na kome čuveni Vojvoda Momčilo za čas prelijetaše sa Pirlitora na Durmitor - navodi se u srpskoj narodnoj pesmi "Ženidba kralja Vukašina."

Ovo je zasigurno jedno od jezera koje ne bi trebalo da propustite da vidite kad odete u Crnu Goru.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading