Stršljen
Foto: Printscreen/Twitter

Glavna britanska službenica za zdravlje bilja Nikola Spens pozvala je pčelare i širu javnost da prijave uočavanje azijskih stršljena nakon što je prošle godine primećen rekordan broj u zemlji.

Azijski stršljeni ne predstavljaju veći rizik za ljudsko zdravlje od domaćih stršljenova, ali prete pčelama i oprašivačima.

Prvi put su primećeni u blizini Agena u Francuskoj 2004. godine, gde su verovatno stigli sa jednom pošiljkom grnčarije iz Kine, nakon čega je nastavljen rast u Evropi.

Insekti mogu da pojedu i do 50 pčela dnevno i skoro sigurno se "razmnožavaju i žive u Velikoj Britaniji", upozorio je u martu Pol Heterington, direktor za komunikacije i angažman u dobrotvornoj organizaciji Buglife, prenosi Skynews.

Odeljenje za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja (DEFRA) saopštilo je da ova vrsta još uvek nije uspostavljena u Velikoj Britaniji, ali je rano hvatanje u zamku ključno za napore iskorenjivanja.

Ova informacija je stigla u trenutku kada je organizacija Vildlife and Countriside Link (VCL), koja predstavlja 83 organizacije za prirodu, upozorila da su nedavne poplave i temperature zagrevanja povećale rizik da azijski stršljen poveća svoju koncentraciju na području Velike Britanije.

U Evropi još uvek nisu u potpunosti razvijene metode koje garantuju potpuno istrebljenje stršljena bez nanošenja štete drugim populacijama insekata, biodiverzitetu i životnoj sredini.

Najčešći način borbe protiv stršljena do sada ostaje uništavanje njegovih gnezda od strane timova specijalista koji koriste insekticide. Ovo su radno intenzivne i skupe operacije.

Britanci su apelovali da se poveća budžet poveća sa postojećih 3 miliona funti na 9 miliona funti za finansiranje za borbu protiv ove invazivne vrste.

"Invazivne vrste su već jedna od najvećih pretnji za životnu sredinu Ujedinjenog Kraljevstva, ali i cele Evrope. Oni takođe nanose milijarde funti štete godišnje kućama i preduzećima, pa čak predstavljaju rizik po zdravlje ljudi", rekao je Ričard Benvel, izvršni direktor VCL-a.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading