ebrahim raisi
Foto: Tanjug/Tanjug/AP/Vahid Salemi (STF)

Iranski potpredsednik Mohsen Mansuri potvrdio je izveštaje o smrti predsednika Irana Ebrahima Raisija.

Hosein Amir Abdolahijan

Foto:AP

 

 

Predsednik Irana Ibrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, saopštila iranska agencija Mehr.

Svi koji su bili u pratnji iranskog predsednika, uključujući ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana, poginuli su u padu helikoptera, dodaje agencija.

Iranska državna TV: Nema znakova života na mestu pada helikoptera predsednika Raisija

U srušenom helikopteru sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem nema znakova života, javila je prethodno iranska državna televizija.

Spasilački timovi stigli  su do mesta nesreće u kojoj je helikopter potpuno izgoreo, rekao je neimenovani iranski zvaničnik za Rojters.

"Helikopter predsednika Raisija je potpuno izgoreo... nažalost, strahuje se da su svi putnici mrtvi", rekao je zvaničnik nakon što su timovi za pretragu pronašli olupinu helikoptera.

Hosein Amir Abdolahijan

Foto:AP

 

 

Državna televizija prethodno je javila da su timovi za pretragu pronašli  mesto pada helikoptera sa predsednikom Ebrahimom Raisijem i da je predsednik iranskog Crvenog polumeseca izjavio da situacija nije "dobra".

Agencija Anadolija prenla je da je turski dron koji je pomagao u potrazi identifikovao izvor toplote za koji se sumnjalo da je olupina helikoptera i podelio koordinate mogućeg mesta nesreće sa iranskim vlastima.

Helikopter u kojem su bili predsednik Raisi i ministar spoljnih poslova zemlje Hosein Amir Abdolahijan srušio se juče na severozapadu Irana, u regionu Verzegan.

Poginuli u američkom helikopteru

Helikopter nakon čijeg su pada poginuli iranski predsednik Ebrahim Raisi i iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan bio je američki Bell 212 koji je razvila firma Bell Helicopter za kanadsku vojsku kasnih 1960-tih godina kao nadogradnju originalnog UH-1 Iroquois.

Civilna verzija tih helikoptera iz ere Vijetnamskog rata bila je u širokoj upotrebi širom sveta, a koriste je i vlade i privatni operateri, preneo je Rojters.

Helikopter je predstavljen 1971. godine i ubrzo je počelo njegovo korišćenje u SAD i Kanadi, prema dokumentima o vojnoj obuci SAD.

Helikopter Bell 212 je prilagodljiv za sve vrste situacija, uključujući prevoz do 15 ljudi, raspoređivanje vazdušne vatrogasne opreme, prevoz tereta i montažu oružja.

Iranski model koji se srušio u nedelju bio je prilagođen da prevozi državne zvaničnike.

Helikoptere Bell 212 koriste, između ostalih, obalska straža Japana, agencije za sprovođenje zakona u SAD, policija u Tajlandu.

Iransko vazduhoplovstvo i mornarica imaju ukupno 10 takvih helikoptera, a nije poznato koliko letelica toga tipa koristi iranska vlada.

U poslednjoj nesreći u Iranu sa helikopterom Bell 212 koja se dogodila 2018. godine, poginule su četiri osobe.

Više zemalja uputilo saučešće povodom pogibije Raisija

Lideri više zemalja uputili su saučešće iranskom narodu povodom pogibije predsednika te zemlje Ebrahima Raisija u padu helikoptera.

Premijer Indije Narendra Modi uputio je saučešće povodom pogibije Raisija, navodeći da je Indija uz Iran u ovim teškim trenucima.

"Duboko sam ožalošćen i potresen tragičnom smrću predsednika Irana", naveo je Modi na mreži X.

Saučešće povodom smrti Raisija uputio je i pakistanski premijer Šehbaz Šarif, a ta zemlja će proglasiti dan žalosti, prenosi Rojters.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro u objavi na mreži X izrazio je saučešće narodu Irana povodom pogibije Raisija, koga je opisao kao "izvanrednog vođu, branioca suvereniteta svog naroda i bezuslovnog prijatelja Venecuele".

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije navelo je da je smrt Raisija gubitak ne samo za iransko društvo, već da je on bio i pravi prijatelj Belorusije.

Pored iranskog predsednika Ebrahima Raisija i ministra inostranih poslova Hoseina Amira Abdolahijana, identifikovane su još tri osobe poginule u padu helikoptera na severozapadu Irana, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

Prvi potpredsednik Irana Mohamed Mohber preuzima dužnost predsednika do izbora

Prvi potpredsednik Irana Mohamed Mohber preuzeće dužnost šefa države do izbora novog predsednika na izborima, izjavio je danas portparol iranskog Saveta čuvara Islamske revolucije Hadi Tahan Nazif.

Portparol je naveo da na osnovu iranskog Ustava predsednički izbori treba da budu održani u roku od 50 dana, javila je iranska agencija IRNA.

Tahan Nazif je rekao da u Iranu neće biti problema u pravnom uređenju nakon pogibije predsednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera.

Helikopter u kojem su bili predsednik Raisi i iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan srušio se juče na severozapadu Irana, u regionu Verzegan, a pored njih dvojice, poginulo je još sedam osoba. 
 

 

@alo_portal Kako će izgledati gradske pijace koje će postati omiljeno sastajalište Beograđana #alo #alodnevnenovine #pijaca #palilulskapijaca #fypシ゚ #fypシ゚viral #viralvideo #viralvideotiktok #fyp ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading