mapa
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Poljska ulaže oko 2,5 milijardi dolara u jačanje bezbednosti i odvraćanja na granici sa Rusijom i Belorusijom, izjavio je u subotu premijer Donald Tusk, piše AP.

Tusk je rekao da su radovi na projektu "Shield-East", koji uključuje izgradnju pravih vojnih utvrđenja, već počeli. Poljska je na istočnom krilu NATO-a i Evropske unije, a Tusk je naglasio da snosi dodatnu odgovornost za bezbednost Evrope.

- Odlučili smo da uložimo oko 10 milijardi zlota (2,5 milijardi dolara) u našu bezbednost, a pre svega u sigurnu istočnu granicu - rekao je Tusk.

- Pokrećemo veliki projekat izgradnje bezbedne granice, uključujući sistem utvrđenja i oblikovanje terena, koji će tu granicu učiniti neprobojnom za potencijalnog neprijatelja - rekao je Tusk.

- Ove radove smo započeli kako bismo poljsku granicu učinili bezbednom u vreme mira, a neprobojnom za neprijatelja u vreme rata - dodao je on.

On je razgovarao sa poljskim vojnicima u Krakovu povodom obeležavanja 80. godišnjice pobede saveznika u bici kod Monte Kasina protiv nacista tokom Drugog svetskog rata.

Prethodna poljska desničarska vlada izgradila je zid od 400 miliona dolara na granici sa Belorusijom kako bi zaustavila ogroman priliv migranata koji bi krenuo tim putem 2021. godine, ali sadašnja proevropska vlada kaže da je to potrebno ojačati, prenosi Jutanji.hr.

Poljska je verni saveznik Ukrajine protiv Rusije, piše AP.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading