putin
Foto: EPA/EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV /SPUTNIK/KREMLIN POOL

Odluka Francuske da pozove Rusiju na ceremoniju obeležavanja 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji zabrinula je saveznike, piše Politiko.

- Pariz je iznenadio zapadne zemlje prošlog meseca kada su organizatori obeležavanja 80. godišnjice iskrcavanja u Normandiji objavili da upućuju poziv Moskvi, čak i kada je Rusija pokrenula novu ofanzivu u Ukrajini - navodi se u članku.

U članku se navodi da su zvaničnici Velike Britanije, Sjedinjenih Država i još dva saveznika iz Drugog svetskog rata izrazili zabrinutost zbog tog poteza.

Portparol britanske vlade rekao je da su postupci Francuske – ne samo pozivanja Rusije u Normandiju, već i poseta kineskog predsednika Si Đinpinga ovog meseca i slanja predstavnika na inauguraciju ruskog predsednika Vladimira Putina – zabrinjavajući.

Moskva negira poziv

Istovremeno, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je ranije rekao da Moskva nije dobila nikakve pozive. Prema njegovim rečima, pristojni ljudi pošalju pismo i onda ga saopšte.

- U junu 1944. godine, kao rezultat iskrcavanja američkih trupa u Normandiji, bilo je moguće otvoriti drugi front. Prema mnogim istoričarima, Saveznici su namerno odlagali otvaranje drugog fronta i na kraju su pokrenuli operaciju "Overlord" tek u leto 1944. zbog uspešne ofanzive Crvene armije u sovjetsko-nemačkom pravcu - piše RIA.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading