Nove brojke nastradalih
Foto: AP/Tanjug/Ap

IDF raspoređuje nove trupe oko Rafe, u iščekivanju šire kopnene ofanzive. Nastavljaju se napadi i na Hezbolah u Libanu.

Huti poručuju: Meta su svi brodovi koji idu ka izraelskim lukama.

U Međunarodnom sudu pravde počelo saslušanje po četvrtoj tužbi protiv Izraela. Južna Afrika traži da Sud naloži hitnu obustavu operacija u Rafi.

 

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Izrael: Demonstranti zahtevaju hitan dogovor o taocima, obratila se Hilari Klinton


 Hiljade aktivista okupilo se večeras u centru Tel Aviva zahtevajući prevremene izbore i hitan dogovor o oslobađanju izraelskih talaca koji se nalaze u Pojasu Gaze, a demonstrantima se putem video-linka obratila bivša američka sekretarka Hilari Klinton.

''Oni su naši sunarodnici, žene i deca, i treba ih odmah osloboditi. Treba hitno preduzeti akcije da ih vratimo kući'', rekla je Klinton.

Američki ambasador u Izraelu Džek Lu okupljenima je poručio da SAD nastavljaju pregovore o povratku talaca, prenosi Tajms of Izrael.
Demonstranti su blokirali auto-put Ajalon i zapalili vatru, zahtevajući hitan dogovor o povratku zarobljenih iz Gaze.

Nakon što su demonstranti odbili da se raziđu nakon odobrenog mitinga, policija ga je proglasila nelegalnim protestom i počela da koristi metode raspršivanja mase kako bi očistila raskrsnicu Azrieli, gde su aktivisti blokirali puteve.

Policija je saopštila da je uhapsila osumnjičenog za remećenje reda na antivladinim protestima u Tel Avivu.

Oko 200 demonstranata stiglo je na odvojene proteste u Jerusalimu, koji su održani u blizini Kneseta, blizu kabineta premijera, jer se veruje da se unutra sastaje ratni kabinet.

Neki aktivisti drže dva velika transparenta, od kojih na jednom piše ''Okončaj ​​rat“, a na drugom ''Glad je ratni zločin“, dok uzvikuju ''Nećemo prestati dok se ne vrate kući", prenosi Tanjug,
 

IDF pozvala Palestince da se evakuišu iz primorskih naselja na severu Gaze


 Izraelska vojska danas je pozvala Palestince u primorskim naseljima u severnoj Gaze da se evakuišu iz tog područja, dok nastavlja sa svojom operacijom u Džabaliji.

Portparol IDF-a na arapskom jeziku Avičaj Adri objavio je listu novih zona koje treba evakuisati, a palestinskim civilima je rečeno da se presele u skloništa zapadno od grada Gaza, prenosi Tajms of Izrael.
Prošlog vikenda IDF je izdala upozorenje za evakuaciju grada Džabalija, pre nego što je izvršen napad.

Od tada je vojska dva puta proširila zonu evakuacije, a najnovija najava uključuje oblasti al-Atatra i al-Karama na obali Gaze.
Izraelska vojska je ranije danas saopštila da su njene snage nastavile da deluju u oblastima širom Pojasa Gaze, uključujući Džabaliju i Rafu, izvodeći ono što je IDF nazvala "preciznim operacijima protiv terorista i infrastrukture".
Medicinski zvaničnici su izjavili da su izraelske snage ubile i ranile desetine Palestinaca.

Šef Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Filip Lazarini poručio je danas da u Pojasu Gaze ne postoji sigurna zona i da civili nemaju gde da se sklone.

''Tvrdnja da ljudi u Gazi mogu da se presele u „bezbedne” ili „humanitarne” zone je lažna. Svaki put ozbiljno se rizikuju životu civila. U Gazi nema bezbednih zona. Nijedno mesto nije bezbedno. Niko nije bezbedan'', upozorio je on, prenosi Tanjug.
 

IDF: Uništeno oko 100 lokacija Hamasa u Rafi

Izraelska vojska saopštila je, u najnovijem brifingu, da je u Rafi uništila oko 100 lokacija Hamasa, ubila preko 50 pripadnika te grupe, kao i otkrila 10 tunela.

"Pešadijska brigada Givati, u međuvremenu, koja je delovala u istoj oblasti, ubila je više od 80 operativaca Hamasa", navodi IDF.

Lapid pozvao ministra Ganca da napusti vladu

Izraelski opozicioni lider Jair Lapid pozvao je ministra u ratnom kabinetu Benija Ganca da napusti vladu, uoči Gancove konferencije za štampu.

"Mora da objavi da više nije u stanju da pomogne napuštenim taocima, napuštenom severu i slomljenoj privredi i srednjoj klasi", napisao je Lapid na platformi Iks.

Lapid je naveo da Ganc treba da kaže da više neće da pomaže izraelskom premijeru da ostane na vlasti, te da odmah napušta vladu, kao i pozove na održavanje izbora.

Brod napadnut u Crvenom moru primio pomoć

Britanska bezbednosna firma "Ambri" saopštila je da je brod pod zastavom Paname, koji je napadnut u Crvenom moru, primio pomoć, kao i da je jedna upravljačka jedinica i dalje bila funkcionalna. 

"Ambri" je prethodno saopštila da je brod napadnut deset nautičkih milja jugozapadno od jemenske Moke, te da je plovilo pogođeno projektilom, kao i da je na brodu bio požar.

"Ostala plovila u blizini bi trebalo da budu na oprezu", upozorila je "Ambri" u napomeni.

Agencija za pomorske trgovinske operacije Ujedinjenog Kraljevstva ranije danas saopštila je da je primila izveštaj o incidentu u Crvenom moru.

Poginuo jedan od članova rukovodstva Hamasa (VIDEO)

Poginuo je Šarhebil al Said jedan od članova rukovodstva Hamasa, prilikom izraelskog napada na granici Libana i Sirije.

 

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading