Palma de Majorka
Foto: Printscreen/Printscreen

Na snimku, koji je objavilo Udruženje stanovnika Paseo Maritima, vidi se pet žena koje šetaju putem u Palmi, dok grupa posmatrača gleda sa strane.

- Počeli su sezonu partijskih brodova - napisala je grupa posmatrača na društvenim mrežama, označavajući lokalne vlasti.

- Policije nema, niti se to očekuje - istakli su.

 

 

Video je izazvao ogorčenje drugih zabrinutih meštana koji su pisali brojne komentare kako bi izrazili svoje stavove.

- Zaista odvratno i ponižavajuće - napisao je jedan komentator, koji je dodao da turisti moraju što pre da stanu.

Iako je datum snimka nejasan, objavljen je samo nekoliko dana nakon što je turistkinja snimljena u uskim zelenim kupaćim gaćama, što je izazvalo pozive da gotovo goli turisti čak budu uhapšeni zbog ponašanja u inostranstvu.

Naime, Španci su zabrinuti kako da upravljaju "preteranim turizmom", a u pozadini protesta protiv navale turista, jedan korisnik je prokomentarisao snimak da su turisti "kao kofa koju istresete". Ističu i da policije nikada nigde nema.

Ranije ove nedelje, stanovnike je takođe frustrirala fotografija turiste koji šeta oko Palme u samo zelenim kupaćim gaćama. Muškarac, koji nije identifikovan, šetao je Palmom oskudno odeven, sa crvenim peškirom za plažu. Viđen je kako šeta prometnom ulicom sa desetinama ljudi oko sebe u okrugu Jaume III.

Jedan ogorčeni korisnik društvenih mreža nazvao je čoveka "još jednim moronom kome bi trebalo zabraniti dolazak na ostrvo".

 

 

- Da su vlada/policija ozbiljni, mogli bi polako da unaprede Majorku zabranom svih ovih vrsta idiota - napisao je on.

Iako ostrvo privlači brojne posetioce svojim prelepim peščanim plažama, turističke zajednice pozivaju da kodeks oblačenja "važi van plaže", uz napomenu da je izgled odraz karaktera. Takođe, neki restorani su uveli pravila oblačenja, ali su važila samo za određene restorane - iako su ubrzo usledile nove mere iz letovališta Barselona, Vigo, San Huan i Plaja de Palma, odnosno o mokrenju u moru, plesu u barovima i nošenju fudbalske majice.

Inače, u utorak je najavljeno da će Majorka smanjiti broj razvratnih turista uvođenjem policijskog časa u 21.30, a Palma je obećao da će uvesti strože mere za smanjenje broja turista.

Marija Frontera, predsednica Federacije hotelijera Majorke, pozvala je na "strateški plan" za rešavanje prenaseljenosti, podvlačeći "kritično" stanje situacije.

Ona je navela potrebu za "ravnotežom suživota" između stanovnika i posetilaca, pri čemu su stanovnici sve više zabrinuti zbog vrste turista koje privlači špansko sunce.

Približno 11,47 miliona turista posetilo je Majorku 2022. Do leta prošle godine, početne prognoze predviđale su da će se brojke za 2023. povećati, sa 5,9 odsto više turista samo u julu nego prethodne godine.

Mnoge ostrvske destinacije našle su se u škripcu, i dalje se oporavljaju od ograničenja putovanja izazvanih pandemijom i sa ekonomijama koje zavise od turističke potrošnje – ali takođe moraju da uzmu u obzir potrebe i osetljivost lokalnog stanovništva.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading