putin nazdravlja sa sijem
Foto: EPA/EPA-EFE/PAVEL BYRKIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Upozorila je bivša obaveštajna službenica CIA i Pentagona Rebeka Kofler u intervjuu za Foks njuz.

- Svaka vojna oprema koju ostavi iza sebe (u Africi odlazeća američka vojska) postaće trofej za Rusiju... Ovi sistemi će biti zarobljeni i proučeni - rekla je Kofler.

Ona je izrazila brigu da će ova situacija omogućiti Rusiji da stvori oružje koje smanjuje efikasnost američkog oružja.

Prema njenom mišljenju, moguća evakuacija američkih snaga iz Nigera i Čada bila bi pobeda ruskog predsednika Vladimira Putina .

Gustavo de Karvaljo, viši istraživač na Južnoafričkom institutu za međunarodne odnose, je zauzvrat naglasio da Rusija samo pomaže afričkim zemljama da obezbede svoju bezbednost suočene sa neuspehom zapadne politike na kontinentu.

Američki Stejt department ranije je saopštio planove Vašingtona da započne dijalog sa vlastima Nigera o povlačenju trupa iz ove zemlje. Saopšteno je da je to rezultat tekućih razgovora između Sjedinjenih Država i novih vlasti u Nigeru od 2023. o budućoj bezbednosnoj saradnji. Ubrzo nakon ovoga, Pentagon je saopštio da će deo američkog kontingenta biti povučen iz Čada.

Istovremeno, 12. aprila, kako je javio dopisnik RIA Novosti, ruski specijalisti su stigli u Niger da obučavaju lokalne snage u borbi protiv terorizma.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading