rat u Izraelu
Foto: AP/Tanjug/Ap

Izraelska vojska naredila je hitnu evakuaciju četvrti Šeik Zaid i El Manšeja, u blizini Beit Lahije u severnoj Gazi jer, kako tvrdi, palestinski borci iz njih ispaljuju rakete na izraelsku teritoriju.

Borbe se nastavljaju i u centralnim delovima grada Gaze i na istočnoj strani okruga Rafa, uključujući kvartove Džnaina i Salam.

U iščekivanju kopnene ofanzive, taj grad na jugu Gaze napustilo je 460.000 Palestinaca.

Reagovala je Evropska unija i pozvala Izrael da odmah prekine svoju vojnu operaciju u Rafi.

Došlo je i do nove razmene vatre Izraela i Hezbolaha. Izraelske odbrambene snage sapštile su da je najmanje 10 raketa ispaljeno iz Libana na Gornju Galileju, te da su uzvratili vatrom na položaje Hezbolaha u južnom Libanu.

Bela kuća je obavestila Kongres da će Izraelu poslati vojnu pomoć vrednu milijardu dolara, iako je pre samo nedelju dana naredila pauziranje u isporuci bombi.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima od 7. oktobra porastao je na 35.233, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

Bela kuća: Gorivo i druga pomoć biće isporučeni uz pomoć plutajućih pristaništa

Narednih dana očekuje se da gorivo i druga pomoć stigne u Gazu uz pomoć plutajućih pristaništa, saopštila je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer, prenosi Rojters.

Dodaje da je Bela kuća i dalje zabrinuta zbog toga što pomoć ne stiže u Gazu.

IDF: Pogođeno 10 ciljeva u Libanu, sprečen napad Hezbolaha

IDF saopštava da je pogođeno oko 10 ciljeva Hezbolaha u južnom Libanu, uključujući zgrade u kojima su bili okupljeni operativci, prenosi Tajms of Izrael.

IDF takođe potvrđuje da je ranije danas izveo napad dronom na vozilo sa dvojicom operativaca Hezbolaha, u blizini gradova Kana i Sedikina na jugu Libana.

Prema IDF-u, njih dvojica su bili ”na putu da izvrše trenutni teroristički napad“ na Izrael.

U međuvremenu, borbeni avioni su pogodili nekoliko lokacija Hezbolaha, uključujući zgradu i osmatračnicu u Mais al-Jabalu, drugu zgradu u Kafr Kili i još dve zgrade u Nakuri i Huli, gde su bili okupljeni operativci, navodi ID.

 

Huti: Svi brodovi koji plove ka Izraelu su meta

Bilo koji brod, bilo koje kompanije, koji ide ka izraelskim lukama biće na meti jemenskih Huta, koje podržava Iran, poručio je u televizijskom obraćanju vođa te grupe Abdulmalik, prenosi Rojters.

Crveni polumesec: Sve više ubijene dece u izraelskom ratu u Gazi

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca (PRCS) izvestilo je da je više od 15.000 dece ubijeno u Gazi.

Od 7. oktobra više od 35.000 ljudi ubijeno je u izraelskim napadima na opkoljenu enklavu.

 

 

Oko 500 Palestinaca takođe je ubijeno u napadima izraelskih snaga i doseljenika širom okupirane Zapadne obale.

Palestinsko-američka članica Kongresa predstavila rezoluciju o Nakbi

Članica američkog Kongresa palestinskog porekla Rašida Tlaib predstavila je predlog rezolucije o priznavanju palestinske Nakbe, termina koji se odnosi na masovno proterivanje Palestinaca iz njihove domovine tokom stvaranja Izraela 1948. godine.

Ovom rezolucijom, kojom se obeležava 76. godišnjica Nakbe i promoviše širenje svesti i razumevanja ovog istorijskog događaja, takođe se poziva Kongres da ponovo uspostavi podršku Agenciji UN za palestinske izbeglice (UNRWA).

IDF: Pet izraelskih vojnika ubijeno, sedam ranjeno u ''prijateljskoj vatri''

Pet izraelskih vojnika je ubijeno, a još sedam je ranjeno, od kojih trojica teško, u Džabaliji na severu Gaze u sredu kada je izraelski tenk ka njima ispalio granate posle pogrešne procene da su u pitanju neprijateljske snage, saopštila je danas izraelska vojska.

Prema preliminarnoj istrazi IDF-a, tenk koji je dejstvovao zajedno sa padobrancima u logoru Džabalija ispalio je dve granate na zgradu u kojoj su se u 19 sati po lokalnom vremenu nalazili vojnici, prenosi Tajms of Izrael.

Hezbolah potvrdio da je lansirao dronove na izraelsku vojnu bazu

Libanska islamistička militantna grupa Hezbolah potvrdila je da je danas izvela napad dronovima na izraelsku vojnu bazu zapadno od grada Tiberijad, u najdubljem udaru na teritoriju Izraela od početka razmene vatre sa Izraelom zbog rata u Pojasu Gaze.

Hezbolah je saopštio da je ciljao deo nadzornog sistema koji koristi izraelsko vazduhoplovstvo, kao i da je roj dronova "precizno pogađao svoje ograničene ciljeve, a Hezbolah postigao šta je želeo u ovoj ograničenoj operaciji", prenosi Rojters.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading