Robert Fico
Foto: Alo/Alo Ilustracija

Robert Fico je poznat kao dugogodišnji prijatelj Srbije i branitelj principa međunarodnog prava, što pokazuje niz primera.

Stav premijera Roberta Fica uvek je odražavao politiku Slovačke kao  zemlje koja veruje u rešavanje problema kroz međunarodno pravo, a ne vojnom silom.

Fico pobedio u Slovačkoj

AP/Tanjug

 

Nepriznavanje lažne države Kosovo

Premijer Fico je 7. marta ove godine jasno izjavio da Slovačka ne vidi razlog da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Ako i mi imamo hrabrosti da kažemo da vidimo kršenje međunarodnog prava u slučaju Ukrajine, onda imamo hrabrosti da to kažemo i u slučaju Kosova," rekao je Fico.

Slovačka, pod Ficovim vođstvom, ostaje nepokolebljiva u svom stavu prema priznavanju Kosova, uprkos pritiscima.

Fico je naglasio da ga često kritikuju "liberalni progresivistički" mediji, ali da on uvek iznosi svoje mišljenje i istinu.

"Ne vidimo razloga da promenimo mišljenje kada je reč o priznavanju Kosova," dodao je on.

Misija KFOR-a na Kosovu i Metohiji

Povratak Slovačke u misiju Kfora je još jedan znak posvećenosti Roberta Fica i njegove vlade bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji.

"Ministar odbrane mi je potvrdio da smo, ukoliko Slovačka bude pozvana, apsolutno spremni da se pridružimo misiji i da u njoj aktivno učestvujemo," izjavio je Fico.

On je rekao i da su Srbija i Slovačka istorijski bliske zemlje, ali da se njihovo prijateljstvo uvek može unaprediti i unaprediti.

Ukrajina

Omar Havana (STR)

 

Slovačka nije sponzor Rezolucije o Srebrenici

Slovačka se takođe izdvojila po tome što nije bila kosponzor rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici, koja je predložena od strane Nemačke i Ruande.

Dok su mnoge zapadne zemlje i zemlje jugoistočne Evrope podržale ovu rezoluciju, Slovačka je odlučila da se suprotstavi političkom teatru i nije se našla među sponzorima.

Iz navedenog se može videti da Robert Fico ostaje simbol prijateljstva između Slovačke i Srbije, kao i nepokolebljiv branitelj međunarodnog prava.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Nata

15.05.2024 17:45

Tako je... za Srbiju i međunarodno pravo i pravdu!