Ekonomija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Pored Nemačke, pogođeno je još šest podružnica i 1.500 zaposlenih. Ovo nije prvi put da ovaj modni brend nailazi na probleme na međunarodnom tržištu, s obzirom na to da su nedavno objavljene i vesti o bankrotu u Švajcarskoj i 

Zvanično saopštenje Esprita naglašava da su bankrot švajcarske podružnice i zatvaranje filijala bili „neizbežni“, prenosi Swissinfo. Kao razlozi navedeni su globalni ekonomski trendovi, nagli porast troškova energije i logistike, negativno raspoloženje potrošača, te visoke rente koje su onemogućile dalji rad.

Dug podružnice švajcarskog Esprita iznosio je oko 12 miliona švajcarskih franaka na kraju 2023. godine. Uprkos teškoćama, Esprit odeća će i dalje biti dostupna u 19 filijala kojima upravljaju franšizni partneri i u 150 prodavnica odeće različitih brendova.

Esprit planira reorganizaciju fokusiranu na online prodaju i saradnju s franšiznim partnerima, te inovacije u e-trgovini. Esprit Retail Switzerland AG je deo modne grupe Esprit Holdings Limited, kotirane na berzi u Hong Kongu, a legalno sedište ima na Bermudima. Bankrot švajcarske filijale ne utiče direktno na materijalni položaj grupe, čije su poslovne aktivnosti i dalje normalne.

Krajem marta, prema izveštajima, Esprit je zatvorio oko 40 svojih prodavnica u Nemačkoj nakon prekida ugovora s lokalnim partnerom, izveštava Rheinische Post. Grupacija planira da koristi maloprodajne prostore za druge svrhe, što je već uticalo na lokacije poput one na železničkoj stanici u Dizeldorfu.

U godišnjem izveštaju, menadžment Esprita izrazio je zabrinutost za budućnost brenda koji je osnovan 1968. godine. Prihodi su za 2023. godinu pali za 16,3%, na 5,912 milijardi hongkonških dolara (oko 700 miliona evra), dok su gubici porasli za 252% na godišnjem nivou, dostigavši 2,339 milijardi hongkonških dolara (oko 277 miliona evra), prema podacima sa fashionnetwork.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading