Američka vojska
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Ovaj bivši američki vojni oficir obrazložio je svoj postupak koji je preduzeo pre nekoliko meseci osećajem krivice i sramote zbog uloge američke vlade u stradanjima civila u Gazi.

Major Harison Man je svoje motive za davanje ostavke izneo u otvorenom pismu objavljenom na LinkedInu u ponedeljak. U pismu je izrazio stid i krivicu zbog podrške politici SAD-a, koju smatra odgovornom za masovna ubistva Palestinaca.

On je takođe naveo da je došao do tačke kada je morao odlučiti hoće li nastaviti da svojim akcijama doprinosi masovnom ubijanju dece ili ne.

Zvaničnik DIA je za Rojters izjavio da su ostavke uobičajene kako u DIA tako i u drugim agencijama.

- Zaposleni iz različitih razloga podnose ostavke - izjavio je on.

Vredi napomenuti da je nekoliko američkih vojnih osoba podnelo ostavke od početka sukoba u Gazi koji je započeo Hamasovim napadom na južni Izrael u oktobru prošle godine, a koji je rezultirao sa najmanje 1.139 poginulih i 240 zarobljenih.

Oficiri koji su napustili službu javno su kritikovali ulogu SAD-a u Gazi. Jedan od najdrastičnijih slučajeva je avijatičar Aron Bušnel, koji je preminuo nakon što se zapalio ispred izraelske ambasade u Vašingtonu u februaru, kao oblik protesta.

Podsetimo, tokom sedam meseci rata, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze, poginulo je 35.000 Palestinaca, većinom civila, dok je većina od 2,3 miliona stanovnika enklave raseljena i suočava se s nedostatkom hrane i lekova.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading