Rat u Izraelu
Foto: AP/Mohammed Hajjar (STR)

Izraelski tenkovi stigli su do naselja u istočnom delu Rafe. Vode se ulične borbe. Tvrde da su tom gradu poslednja uporišta Hamasa.

U iščekivanju kopnene ofanzive, Rafu je napustilo 360.000 Palestinaca. Sa severa Gaze otišlo je još 100.000 ljudi.

Više puta raseljeni Palestinci evakuisani su u dve humanitarne zone u peskovitom području uz obalu.

Reagovao je premijer Katara Mohamed bin Abdulrahman el Tani koji je poručio da je ofanzifa izraelske vojske na Rafu unazadila pregovore o prekidu vatre sa Hamasom.

Istovremeno, vode se borbe i u drugim delovima Pojasa Gaze. U kampu Nuseirat u centralnom delu Gaze stradalo je 36 ljudi.

Izraelski ministar nacionalne bezbednosti Itamar Ben Gvir pozvao je Izrael da ponovo uspostavi naselja u Pojasu Gaze i "ohrabri dobrovoljni odlazak" Palestinaca iz enklave.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

BLOG UŽIVO

Borelj: EU poziva Izrael da odmah prekine svoju vojnu operaciju u Rafi

Evropska unija poziva Izrael da odmah prekine svoju vojnu operaciju u Rafi, istakao je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Ova operacija dodatno ometa distribuciju humanitarne pomoći u Gazi i dovodi do većeg internog raseljavanja, izloženosti gladi i ljudskoj patnji, istakao je Borelj, navedeno je u saopštenju EU. Više od milion civila nalazi se u skloništu u Rafi i okolini i rečeno im je da se evakuišu u područja koja se, prema UN, ne mogu smatrati bezbednim, kazao je Borelj.

 

Al Džazira: IDF pojačao napade na kampa Džabalija i Rafu

U izbegličkom kampu Džabalija u toku su sukobi na ulicama. Borbe se nastavljaju i na istočnoj strani okruga Rafa, uključujući kvartove Džnaina i Salam.

U poslednjih nekoliko sati, zabeležili smo više žrtava u centralnim delovima grada Gaze.

Izraelski tenk napao jasno označeno vozilo UN-a

Ujedinjene nacije tvrde da je izraelski tenk napao jasno označeno vozilo UN u ponedeljak, ubivši jednog bezbednosnog zvaničnika UN iz Indije i ranivši drugog iz Jordana.

"Ujedinjene nacije nemaju sumnju da su hici iz izraelskog tenka pogodili zadnji deo belog vozila UN na putu ka Evropskoj bolnici u južnom gradu Rafi u Gazi", izjavio je Farhan Hak, zamenik portparola UN, preneo je AP.

Jedan od Hezbolahovih komandanata ubijen u napadu IDF na jugu Libana

Jedan od komandanata terorističke grupa Hezbolah Husein Ibrahim Maki ubijen je u utorak uveče u napadu izraelske bespilotne letelice na jugu Libana, saopštila je danas izraelska vojska.

Maki je, prema navodima Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), bio je komandant u takozvanoj jedinici Južnog fronta Hezbolaha, preneo je Tajms of Izrael. Prethodno je komandovao Hezbolahovom obalskom divizijom.

Palestinci obeležavaju 76. godišnjicu Nakbe, prisilnog raseljavanja 750.000 ljudi

Hiljade Palestinaca širom sveta danas obeležava 76. godišnjicu Nakbe, kada je skoro 750.000 Palestinaca prisilno raseljeno sa svoje teritorije, tokom procesa uspostavljanja izraelske države 1948. godine.

Palestinska agencija WAFA objavila je da su jevrejske paramilitarne snage između 1947. i 1949. okupirale 78 odsto istorijske Palestine, uništile oko 530 gradova i sela i počinile skoro 70 masakara u kojima je ubijeno 15.000 Palestinaca.

Studentski protest protiv rata u Gazi na Univerzitetu Sapienca u Rimu

Stotine studenata održalo je protest protiv izraelskog rata u Pojasu Gaze isped Univerziteta Sapienca u Rimu zahtevajući od te institucije i italijanske vlade da prekinu saradnju sa Izraelom.

Studenti su na protestu u utorak nosili tradicionalne crno-bele kefije i mahali palestinskim zastavama, dok su uzvikivali ''Sloboda Palestini'', prenosi Ađencia nova. Pojedini demonstranti nosili su transparente sa likovima premijerke Đorđe Meloni i ministra infrastrukture Matea Salvinija, koji su praćeni tekstom ''Saučesnici genocida'', dok su drugi prikazivali Meloni i njenog izraelskog kolegu Benjamina Netanijahua kako se rukuju prekriveni krvlju.

Bajden šalje novi paket vojne pomoći Izraelu vredan milijardu dolara

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena saopštila je ključnim zakonodavcima da će poslati više od milijardu dolara dodatnog oružja i municije u Izrael, izjavila su tri kongresna pomoćnika.

To je prva isporuka oružja Izraelu koja je otkrivena otkako je administracija ovog meseca stavila na čekanje još jedan transfer oružja, koji se sastoji od 3.500 bombi teških više od 900 kilograma, prenosi AP.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading