Vrtić
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Situacija nije bila nimalo bezazlena jer je dete lako moglo da ostane bez oka, a navodno je reč o velikim metalnim makazama koje nisu bile pogodne za decu i radionice koje pohađaju mala deca, od 4 do 6 godina.

Povređeno dete ima pet godina, a centar nije odmah obavestio roditelje o incidentu, ali su za to saznali nekoliko dana kasnije, kada su došli u posetu detetu.

"Tokom slobodnih aktivnosti, kreativnih radionica sa decom, jedno dete je dečjim makazicama slučajno povredilo drugo dete, a deca su u tom trenutku bila učitelji. Dete je u pratnji vaspitačice i medicinske sestre odmah odvezeno lekaru, sanirana je rana i dete vraćeno u Centar, nakon čega su obavljeni svi pregledi po uputstvu lekara. Reč je o lakšoj povredi koja je zarasla kako treba i nema indikacija za dalje lečenje", odgovorili su nam iz doma u kome se dogodio nemili incident.

Dodali su da su o incidentu obavestili nadležnu Područnu službu Hrvatskog zavoda za socijalni rad, kao i majku deteta. Ističu da su dužni da prijave nadležnim službama sva dešavanja u ustanovi koja zahtevaju posebnu pažnju zaposlenih ili predstavljaju odstupanje od svakodnevne rutine.

Incident u vrtiću od prošle godine

Ali za incident od prošle godine, kada je učiteljica, pred koleginicom, psovala decu, nazivala ih pogrdnim rečima i vređala ih da su glupi, da će biti kažnjeni ako je ne poslušaju, centar je reagovao tek kada su roditelji dece smeštene u vrtić slučajno snimili „divljanje“ nastavnika i objavili u medijima.

Naime, telefonom su zvali centar da se raspitaju za decu, jedno od dece je verovatno podiglo slušalicu i ostavilo otvorenu liniju, kako bi roditelji na drugom kraju „žice” čuli sve što se dešava u sobu sa decom i sve snimati mobilnim telefonom.

Snimak je bio uznemirujući, pogotovo što se radi o učiteljici koja ima 59 godina i koja se ovim poslom bavi već duže vreme. Nakon toga, nadzor je poslat u centar na istoku Hrvatske, učiteljica je prvo smenjena sa dužnosti, a potom i otpuštena.

Opštinsko državno tužilaštvo ju je teretilo za krivično delo povrede prava deteta. Ostaje da se vidi da li će vaspitači centra i ovoga puta biti sankcionisani zbog nesprovođenja radionice, ukoliko se zaista utvrdi da se deca igraju velikim makazama. U međuvremenu, Opštinsko državno tužilaštvo je dobilo i privatnu prijavu u vidu tužbe za povredu deteta, pa će sada verovatno biti pokrenuta istraga.

24 sata.hr

BONUS VIDEO

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading