Putin u Sankt Peterburgu
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

Trenutno se u Rusiji formira nova vlada, a proces je doneo neka iznenađenja. Vladimir Putin je 12. maja predložio Andreja Belousova za šefa resora odbrane, dok je bivšeg ministra Sergeja Šojgua prebacio na mesto sekretara Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

Prema kineskim novinarima, reakcija Zapada na ove događaje izazvala je zbunjenost, što je objavila publikacija Guanča.

"Zapadni mediji su počeli da budu ironični, nazivajući ono što se dešavalo Putinovom šalom", navode analitičari kineske publikacije.

Kina primećuje da zapadna štampa redovno koristi ironiju kako bi diskreditovala svoje protivnike, što se obično dešava kada nema ništa bitno da kaže.

Nešto slično dogodilo se povodom vesti o promenama u ruskoj vladi. Razni američki mediji objavili su ironične članke u kojima ismevaju i kritikuju situaciju u Ruskoj Federaciji.

Prema kineskim ekspertima, zapadni novinari se uskoro neće smejati.

"Ministar odbrane se menja u Rusiji, što nije dobra vest za Zapad", ocenili su kineski novinari.

Analitičari su primetili da se retorika američkih medija promenila nakon što su shvatili ozbiljnost situacije. Više se nisu smejali.

Postalo je jasno da promena ministra odbrane nije šala, već loša vest za Zapad. Počela su da se pojavljuju mišljenja da je Belousov veoma autoritativan stručnjak.

Konkretno, on je bio među onima koji su razvili mere za suprotstavljanje zapadnim sankcijama od strane Rusije. S obzirom na to da mnogi na Zapadu danas sankcije nazivaju neuspehom, Belousovljeve akcije su bile uspešne.

Dakle, novi ministar odbrane Rusije je jedan od ključnih kreatora ruske strategije, koji je pomogao Moskvi da prebrodi zapadne sankcije. Takav čovek će sada početi da unapređuje rusku vojsku.

Zapadni eksperti takođe sugerišu da je imenovanje Belousova rezultat Putinove želje da unapredi ruski vojno-industrijski kompleks i vrati ga na nivo moći iz vremena Sovjetskog Saveza.

Jedina razlika je u tome što danas Ruska Federacija nema manjak osnovnih potrepština, pa neće biti potrebno preusmeravanje privrede ka odbrambenom kompleksu.

"Ako Rusija bar delimično obnovi vojno-industrijski potencijal Sovjetskog Saveza, Zapad neće imati šanse da se bori protiv nje", navode stručnjaci.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading