Edi Rama i Dora Bakojani
Foto: Alo/Printscreen

Ovo je za Kurir, nakon skupa koji je Rama juče održao u atinskom predgrađu Galaci, poručeno iz dobro obaveštenih srpskih diplomatskih krugova.

Izvor objašnjava da je Galaci predgrađe Atine u kojem živi dosta Albanaca, koji se tu naseljavaju od 90-ih godina prošlog veka.

- Mislim da se Grčkoj obija pogrešna strategija, mislim da su potcenili albanska nastojanja i podršku koju Albanci imaju od Turske i da su u dobroj meri zanemarili istorijska isklustva koja imaju. Grci su sada dobili više nego jasnu poruku da moraju da se drže Srbije kao jedinog pouzdanog saveznika Grčke na Balkanu, sa kojom dele ne samo zajedničke pretnje i neprijatelje, već i zajedničke vrednosti - kazao je izvor.

 

 

On je rekao da grčki premijer Kirjakos Micotakis danas ide u Ankaru da se vidi sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

- On (Erdogan) je direktno ohrabrio Ramu kada je u pitanju tajming za dolazak u Atinu - ocenio je izvor.

On je dodao da je Ramin miting u Atini i ono što se desilo u Skoplju, misleći na to što je Gordana Siljanovska Davkova, novoizabrana predsednica Severne Makedonije, tokom polaganje zakletve u Sobranju nazvala zemlju samo "Makedonijom" zbog čega je ambasadorka Grčke napustila svečanu sednicu parlamenta u Skoplju, deo jedne šire slike i da je sve to povezano.

- Jedan od ključnih motiva Grka da postignu prespanski sporazum sa Skopljem bio da ograniči narastajući turski uticaj. Budući koalicioni partner VMRO-DPMNE u Severnoj Makedoniji je albanska partija Vredi koja je Kurtijev ogranak i u čijoj kampanji je on sam učestvovao - zaključio je izvor.

Kurir

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Nada

13.05.2024 14:59

Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada!!!