Andrej Belousov
Foto: EPA/EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Predsednik Rusije, Vladimir Putin danas je predložio vršioca dužnosti prvog potpredsednika Andreja Belousova za novog ministra odbrane, umesto dosadašnjeg šefa resora Sergeja Šojgua.

Šojgu je jedini ministar iz bezbednosnog bloka koga je predsednik predložio da se ne imenuje ponovo. Na toj funkciji je od 2012. godine.

Ko je Andrej Belousov?

Andrej Belousov je rođen 17. marta 1959. godine, oženjen je i ima sina. Diplomirao je 1981. godine na Ekonomskom fakultetu Moskovskog državnog univerziteta kao doktor ekonomskih nauka, prenosi Blic.

Od te godine do 1986. je bio istraživač-pripravnik, mlađi istraživač u Laboratoriji za modeliranje takozvanih "čovek-mašinskih sistema" Centralnog ekonomsko-matematičkog instituta Akademije nauka SSSR. U periodu od 1986. do 2006. godine bio je prvi čovek Instituta za ekonomske prognoze, pod okriljem ruske Akademije nauka.

Istovremeno, do 2006. godine je bio slobodni savetnik predsednika Vlade Ruske Federacije, a naredne dve godine je bio i zamenik ministra ekonomskog razvoja i trgovine Ruske Federacije.

Od 2008. godine do 2012. je obavljao funkciju direktora Odeljenja za ekonomiju i finansije Vlade Ruske Federacije, kao i ministra ekonomskom razvoja Rusije u vladi Dmitrija Medvedeva. Postaje pomoćnik predsednika Ruske Federacije naredne godine do 2020. kada postaje prvi potpredsednik Vlade Rusije.

Bitna figura tokom pandemije

Belousov je nadgledao vladinu pripremu plana za ekonomski oporavak posle pandemije 2020. godine, kao i plana za prevazilaženje antivirusnih sankcija 2022. godine - prilikom čega je formulisao sistem mera podrške.

Postao je prvi potpredsednik vlade u januaru 2020. godine kada je Mihail Mišustin imenovan za premijera.

Odgovornosti Belousova kao prvog potpredsednika Vlade uključivale su razvoj glavnih pravaca društveno-ekonomskog razvoja, koordinaciju rada na postizanju nacionalnih razvojnih ciljeva (majski ukazi predsednika), praćenje implementacije nacionalnih projekata, praćenje nacionalnih projekata o razvoju MSP i produktivnosti rada. Pored toga, Belousov je bio odgovoran za državnu politiku u oblasti transporta i predvodio je odbor direktora Ruskih železnica.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading