Poplave u Indoneziji
Foto: Alo/Tanjug

Monsunske kiše i klizište od hladnog toka lave na planini Marapi doveli su do izlivanja reke i plavljenja sela u okruzima Agam i Tanah Datar u provinciji Zapadna Sumatra u subotu nešto pre ponoći.

Poplave su nosile ljude i potopile više od 100 kuća i zgrada, rekao je portparol Nacionalne agencije za upravljanje katastrofama Abdul Muhari.

Hladna lava, poznata i kao lahar, mešavina je vulkanskog materijala i šljunka koji se slivaju niz padine vulkana tokom kiše. Do nedelje spasioci su izvukli 11 tela iz najteže pogođenog sela Kanduang i četiri tela iz susednog sela Sungai Pua Nacionalna agencija za upravljanje katastrofama je u svom saopštenju navela da je barem sedmoro seljana povređeno u poplavama i da je u toku akcija spašavanja drugih.

 

Dodaje se da se barem 60 ljudi sklonilo u privremena skloništa.

Marapi je poznat po iznenadnim erupcijama koje je teško predvideti jer je izvor plitak i blizu vrha, a njegove erupcije nisu uzrokovane dubokim kretanjem magme koje pokreću potrese koji se registruju na seizmičkim monitorima.

Marapi je aktivan od erupcije u januaru 2023. godine u kojoj nije bilo žrtava. Merapi je među više od 120 aktivnih vulkana u Indoneziji, koji se nalaze na pacifičkom "vatrenom prstenu", luku vulkana i rasednih linija koje okružuju pacifički basen.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading