Izrael
Foto: AP/AP Ohad Zwigenber

Izraelski ratni kabinet odobrio je proširenje područja delovanja u Rafi. Neimenovani izvori rekli su američkim medijima da će to biti odmereno širenje, koje neće preći crvenu liniju američkog predsednika Bajdena.

U toku su žestoke borbe u južnom delu Rafe. Izraelski tenkovi probijaju se dublje u grad.

BONUS VIDEO

Kraj bloga

IDF: Izraelske snage gađaju ciljeve Hamasa u Džabaliji

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da izvodi udare i deluje protiv ciljeva militantne grupe Hamas u Džabaliji na severu Gaze.
Vojska je navela da će uskoro dati više detalja o ovoj operaciji, prenosi Tajms of Izrael..

IDF je jutros izdala upozorenje za evakuaciju za to područje, uoči planirane vojne operacije.

Izraelske odbrambene snage su ranije saopštile da su identifikovale pokušaje Hamasa da se pregrupiše u Džabaliji.

IDF procenjuje da se u zoni evakuacije nalazi između 100.000 i 150.000 Palestinaca, prenosi Tanjug.

 

Šolc: Izraelska ofanziva na Rafu bila bi ''neodgovorna''


 Izraelska kopnena ofanziva na grad Rafu, u južnom Pojasu Gaze, bila bi neodgovorna i dovela do masovne smrti civila, poručio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

''Smatramo da bi ofanziva na Rafu bila neodgovorna. Ne verujemo da postoji način da se izbegne smrt nedužnih civila'', rekao je Šolc na događaju koji je organizovala nemačka novinska grupa RND.

Šolc je dodao da je ovo rekao i izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu, prenosi Rojters.

Uprkos upozorenju SAD i humanitarnih grupa, Izrael je saopštio da će nastaviti s planiranim kopnenim napadom na Rafu, u kojoj se nalazi oko 1,4 miliona ljudi.

Izrael je danas upozorio stanovnike Rafe da se evakuišu u, kako se navodi, proširenu humanitarnu oblast, u beduinskom obalskom gradu Al-Mavasi.

 

Palestinska zastava u Portoriku (VIDEO)

Studenti Američkog univerziteta u Portoriku istakali su palestinsku zastavu na zgradi te ustanove.

 

 

Gaza: Hamas potvrdio da je preminuo još jedan talac

alestinska grupa Hamas saopštila je danas da je preminuo još jedan od talaca otetih tokom napada na Izrael 7. oktobra 2023. godine.

Hamas je objavio video snimak u kojem se navodi da je Nadav Poplevel, koji je bio otet iz južne izraelske zajednice Kibuc Nirima, preminuo nakon što je navodno ranjen u izraelskom vazdušnom udaru na Pojas Gaze, prenosi Rojters.

Izraelska vojska (IDF) nije odmah komentarisala najnoviji video palestinske militantne grupe, ali prethodne Hamasove video poruke sa taocima nazvala je "psihološkim terorom".

IDF je takođe negirala neke od prethodnih optužbi Hamasa u kojima se za smrt talaca odgovornost pripisuje izraelskim napadima.

Ranije danas, Hamas je objavio video snimak sa 51-godišnjim taocem ispred belog zida, sa modricom na desnom oku koji izgovara svoje ime.

Nekoliko sati kasnije, u drugom videu, rečeno je da je reč o Poplevelu, britanskom državljaninu, koji je preminuo od povreda zadobijenih pre mesec dana u izraelskom vazdušnom napadu.

"Preminuo je jer nije dobio intenzivnu medicinsku negu u medicinskim ustanovama koje je neprijatelj uništio u Pojasu Gaze", rekao je Abu Ubaida, portparol oružanog krila Hamasa.

Prema izraelskim evidencijama, od 252 otete osobe, 128 je ostalo u Gazi, a najmanje 36 je proglašeno mrtvim od strane izraelskog forenzičkog komiteta, prenosi Tanjug.
 

Alarm kod Beršebe

Sirene za upozorenje o raketama se oglašavaju u blizini Beršebe, piše "Times of Israel".

Beršeba je grad u Južnom okrugu Izraela, u pustinji Negev, poznat i kao "Glavni grad Negeva".

Racije IDF-a na Zapadnoj obali, uhapšeno petnaest Palestinaca

Najmanje sedam Palestinaca uhapšeno je u racijama izraelskih snaga pre zore na Zapadnoj obali.

Racije su izvršene u Kalkilyi, Dženinu, Nablusu i Ramali.

Među privedenima su i roditelji Palestinca za kojim tragaju izraelske snage.

Drugi avion sa pomoći iz Srbije za Gazu čeka poletanje za Egipat

Drugi avion humanitarne pomoći koji je Srbija uputila stanovništvu Gaze čeka na poletanje sa aerodroma "Nikola Tesla" ka Egiptu.

Avion sa humanitarnom pomoći, koji je Srbija uputila stanovništvu u Palestini zbog kritične situacije u Pojasu Gaze, sadrži hranu, vodu, medicinsku opremu i šatore za smeštaj porodica.

 

Izrael proširio naredbu o evakuaciji istočnih delova Rafe

Izraelska vojska je proširila svoju naredbu za evakuaciju iz Rafe, poručivši stanovnicima određenih blokova u naseljima Džanina, Khirbet el Adasa, El Adaria i Shaboura da odmah napuste ta područja.

Ambasador Srbije u Kairu: Situacija dramatična - 7.000 kamiona čeka na severnom Sinaju da isporuči pomoć Gazi

Prvi avion humanitarne pomoći koji je Srbija uputila Gazi sleteo je juče na Sinaj, a planirano je da danas stigne drugi. Ambasador Srbije u Kairu Miroslav Šestović navodi za RTS da još uvek ne zna kada će pomoć biti dostavljena stanovnicima Gaze, jer je prelaz Rafa na granici sa Egiptom zatvoren nakon zauzimanja od strane izraelske vojske.

 

Francuska pozvala Izrael da bez odlaganja zaustavi vojnu operaciju u Rafi

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske pozvalo je Izrael da "bez odlaganja" zaustavi vojnu operaciju u Rafi na jugu Pojasa Gaze i da "učini sve što je moguće" da osigura zaštitu civila.

Ministarstvo je u saopštenju pozvalo Izrael da "odmah ponovo otvori prelaz Rafa prema Egiptu", koji je izraelska vojska zauzela, prenosi BFM TV.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading