sunce
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ wireeye

Naučnik Bogačev kaže da magnetna oluja najvišeg nivoa može da se dogodi na Zemlji 11. maja.

- Sunce je za tri dana izbacilo četiri izuzetno velika oblaka plazme prema našoj planeti, neki od njih će se na putu spojiti u jedan, još veći objekat, koji će, prema proračunima, uskoro udariti u Zemljino magnetno polje rekao je on.

Oluja će biti najmanje G4,33 na svom vrhuncu, sa šansom od 15 odsto da će dostići G5 prvi put od 2005. godine, rekao je on.

Kasnije je Laboratorija za solarnu astronomiju izvestila da je registrovala novu, posebno veliku baklju na Suncu. Ona je četvrta po snazi u poslednjih 25 godina, prenosi RIA.

Snaga magnetnih oluja

Snaga magnetnih oluja se procenjuje na skali od pet tačaka.

Oluje nivoa G1 se smatraju najslabijim; gotovo da nemaju uticaja na rad električnih uređaja. Nivo G3 je jaka oluja koja direktno utiče na sisteme napajanja i uzrokuje poremećaje u satelitskoj navigaciji i radio komunikacijama.

Maksimalni nivo je G5, mogući su problemi velikih razmera sa električnom mrežom i ozbiljni kvarovi u radu satelita i radio komunikacija.

Tokom protekla dva dana, na Suncu se registrovano šest snažnih baklji. U naredna dva do tri dana eksplozivna energija će splasnuti. Geomagnetne oluje različitog stepena jačine mogu se nastaviti na Zemlji do kraja nedelje, naglasio je Bogačev.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading