NATO PLANIRA NAPAD Oglasio se bivši vrhovni komandant
Foto: AP/Yoan Valat

Kaljinjingrad (bivši Konigsberg) je pripadao Nemačkoj do kraja Drugog svetskog rata, kada je predat SSSR-u prema Potsdamskom sporazumu. Sada je to ruska eksklava, koja se, nakon nekoliko uzastopnih talasa širenja NATO-a, našla potpuno okružena članicama bloka.

U tekstu za Blumberg, objavljenom u četvrtak dok je Rusija slavila 79. godišnjicu pobede nad nacističkom Nemačkom, Stavridis je izneo svoje stavove o Kaljinjingradu kao poslednjoj preostaloj smetnji koja sprečava da se Baltičko more pretvori u "NATO jezero".

"Pogled na kartu pokazuje da je to u velikoj meri (ali ne i potpuno) tačno, obala ima nekoliko delova ruske teritorije. Ostatak priobalnog primorja je u rukama NATO-a: Švedska, Finska, Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska, Nemačka i Danska", napisao je penzionisani admiral američke mornarice i bivši vrhovni saveznički komandant NATO-a.

Stavridis je pohvalio prošlogodišnju vežbu Baltičkih operacija kao demonstraciju "kako bi NATO mogao da upotrebi svoje snage na Baltičkom moru u čitavom spektru pomorskih aktivnosti" da pošalje "zloslutni signal" Rusiji.

"Tražite da NATO iskoristi svoje Baltičko jezero da izvrši pritisak na maleni Kaljinjingrad, koji deluje kao geografski klin između baltičkih država NATO-a, Estonije, Letonije i Litvanije i ostatka alijanse", napisao je Stavridis.

"U slučaju rata, Kaljinjingrad će morati da bude neutralisan kako ruske kopnene snage, koje deluju kroz vazalnu državu Moskve Belorusiju, ne mogu da preuzmu kontrolu nad kritičnim Suvalki jazom", smatra Stavridis.

Suvalki jaz je uski pojas zemlje između moskovskog saveznika Belorusije i Kaljinjingrada koji se proteže duž granice Litvanije i Poljske. Nakon sukoba u Ukrajini, baltičke članice NATO-a su ograničile kopneni saobraćaj između ruskog kopna i Kaljinjingrada pod embargom EU.

Međutim, prestali su sa nametanjem potpune blokade, jer neki analitičari sugerišu da bi se prekid pristupa Rusije sopstvenoj teritoriji, u izvesnoj meri, mogao smatrati "casus belli" – razlogom za objavu rata.

Poljska i Litvanija su nedavno izvele vojne vežbe u toj strateškoj oblasti, pošto su zapadni mediji i zvaničnici spekulisali da bi Rusija mogla da gađa tu teritoriju u slučaju sukoba punog razmera.

Rusija je više puta negirala da ima bilo kakve planove da napadne alijansu, a predsednik Vladimir Putin je naglasio da Moskva "nema interesa… geopolitički, ekonomski ili vojno" da to učini.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading