Proba za Dan pobede
Foto: Profimedia/Profimedia

Paradi u Moskvi je prisustvovao i ruski predsednik Vladimir Putin.

Na paradi u Moskvi učestvovalo je više od 9.000 ljudi.

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se građanima na paradi .

On je na početku govora svim građanima čestitao Dan pobede.

"Danas vidimo kako Zapad pokušava da izbriše istinu o ratu. Rusija će učiniti sve da spreči globalni sukob, ali nećemo dozvoliti da nam prete", rekao je Putin.

Putin je podsetio da je sudbina čovečanstava rešavana u veličanstvenim bitkama koje su odigrale kod Moskve, Kurska Sevastopolja.

 

 

"Danas, međutim, pokušavaju da iskrive istinu o Drugom svetskom ratu, jer istina smeta onima koji žele grade kolonijalnu politiku na laži. Svi učesnici SVO su naši heroji, mi se klanjamo pred vašom odlučnošću ", poručio je ruski predsednik.

Putin se obraća

Printscreen

 

On je zatim dodao da su njihove snage uvek u pripravnosti.

''Naši očevi i dedovi su zaštitili domovinu i uništili nacizam, oslobodili narode Evrope. Rusija poštuje hrabrost svih vojnika antihitlerovske koalicije. U prvim godinama Velikog otadžbinskog rata SSSR se borila sama protiv nacizma, jer je čitava Evropa radila u korist Hitlera'', poručio je Putin.

Ruski predsednik je ocenio da ''oni koji su navikli da suštinski kolonijalnu politiku'' grade na licemerju i lažima ''pokušavaju da iskrive istinu'' o Drugom svetskom ratu. ''Ruše spomenike borcima protiv nacizma, saradnici nacista koji su sada na pijedestalima, precrtvaju sećanje na herojstvo i plemenitost vojnika oslobodilaca, na veliku žrtvu koju su oni podneli u ime života'', rekao je Putin, dodajući da Dan pobede ''ujedinjuje sve generacije''. Ruske vojnike koji učestvuju u ratu u Ukrajini nazvao je herojima, istakavši da je ''cela Rusija'' uz njih.

Putin je nakon govora najavio minut ćutanja, nakon čega je intonirana ruska himna.

 

 

Crvenim trgom su marširali i polaznici vojnih škola.

 

 

Na paradi je i legendarni tenk T-34, uzdanica i osnova sovjetskih oklopnih snaga u Drugom svetskom ratu.

 

 

Počasni gosti na vojnoj paradi su predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev, predsednik Kirgizije Sadir Žaparov, predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon, predsednik Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov, predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev, predsednik Kube Migel Diaz-Kanel Bermudez, predsednik Laosa Thongloun Sisoulit i predsednik Gvineje Bisao Sisoku Embalo.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading