Aleksandar Vučić i Emanuel Makron
Foto: AP/Sarah Meyssonnier (POOL)

Večera je održana u ambijentu restorana, koji je i "intiman" i "prijatan", a pripada prijatelju francuskog predsednika. "Idealno okruženje za razgovor o mučnim temama, uključujući i rat u Ukrajini", dodaje ovaj list.

Jela je odabrao sam domaćin. Posle predjela i tradicionalne pirinejske supe, jagnjeće plećke sa šunkom, priloga od pasulja i vrganja, kao i sireva, trebalo je da bude servirana "ruska pita". Inače, recept za ovu pitu potiče sa Krima.

I sam izgled kolača, koja je prekriven šećerom u prahu, podseća na snegom zavejane ravnice Rusije. Kako na svom sajtu navodi poslastičarnica "Artigared", koja čuva ovu kulinarsku tajnu od 1920. godine, predsednik Fransoa Miteran je prvi uveo ovaj desert u Jelisejsku palatu. I njegovi naslednici Žak Širak i Nikola Sarkozi su, prilikom zvaničnih poseta, ruskom pitom čašćavali strane državnike.

Ovog puta ruska pita, zbog sukoba u Ukrajini, nije poslužena.

"Pre nekoliko nedelja sam predložio meni za večeru", rekao je ugostitelj. Umesto ruske pite, poslužen je lokalni specijalitet od borovnica sa Pirineja, jer se osetljivo ukrajinsko pitanje nalazilo u središtu razgovora dvojice državnika.

Kina se, dodaje "Figaro", drži prividno neutralno u ovom sukobu, ali osuđuje otvoreno mešanje Zapada u konflikt i u mnogim oblastima jača saradnju sa Moskvom.

 

@alo_portal Već razgovaramo sa Kinom oko letećeg taksija koji planiramo da uspostavimo 2027. godine! #fypシ #fypシ゚viral #alo #alodnevnenovine #fypシ #alonovine #srbija #kina ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading