američki novinar
Foto: EPA/PA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

On je rekao da je Če Gevara odbijao da odgovara na pitanja bolivijskih vlasti. Ističe da je on rekao Če Gevari da se ništa ne može učiniti kada je shvatio da vlasti Bolivije insistiraju na tome da on bude streljan.

Tada je Če, kako kaže Rodrigez, prebledeo i kazao da je bolje tako i da nikada nije ni trebalo da bude živ zarobljen.

Tvrdi da ga je Če zagrlio pred kraj i da ga je žalio, iako mu je bio neprijatelj, imajući u vidu da je odlučio da umre dostojanstveno.

 

 

Kada se vratio u prostoriju, Če je već bio ubijen. Tada je, tvrdi Rodrigez, očistio lice vodom ubijenog revolucionara jer je bilo prekriveno prašinom. Probao je i da mu zatvori oči i usta maramicom, ali kaže da je to bilo nemoguće jer su se stalno otvarale, imajući u vidu da su dugo stajale otvorene posle smrti.

Čeovo telo su onda vezali za helikopter. Pre poletanja naišao je rimokatolički sveštenik koji je poslednji put blagosiljao Čeovo telo.

Bolivijski general je hteo da odseče glavu revolucinara kako bi mogao da dokaže lideru Kube Fidelu Kastru da je Če ubijen. Pošto se Rodrigez usprotivio i rekao da je dovoljno da odseče prst, tada su bolivijske vlasti odlučile da Čeu odseku obe ruke.

Kaže da Čeovo telo nije pokopano tamo gde je Fidel Kastro kasnije tvrdio (pored pruge), već na kraju pruge.

Poslednja fotografija na kojoj je Gevara živ uključuje Rodrigeza koji stoji pored njega, ali postoje i tvrdnje da se radi o fotomontaži.

Priča pilota helikoptera se ne poklapa skroz sa Rodrigezovom. Pilot tvrdi da je Gevara pljunuo u lice svog otmičara i potpuno odbio da razgovara sa njim.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading