Vaskrs u Rusiji
Foto: AP/Francisco Seco (STF)

Ruski predsednik i patrijarh Kiril razmenili su uskršnje poklone tokom službe, na koju je Putin stigao oko ponoći, prenosi TASS.

Pored Putina, liturgiji je prisustvovao i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin i na hiljade vernika.

"Rusija prolazi kroz sudbonosna iskušenja i Crkva se moli da Gospod zaštiti granice otadžbine", rekao je patrijarh Kiril u besedi u Sabornom hramu, javila je RIA Novosti.

 

Čestitajući vernicima praznik Vaskrsenja Hristovog, on je pozvao na molitvu za vlast i vojsku, za "one koji danas gube zdravlje i živote braneći otadžbinu“.

Blagodatni oganj iz Jerusalima prenet je sinoć u Saborni hram Hrista Spasitelja, kao i u još 15 crkava u Moskvi. Unela ga je delegacija Fondacije Svetog Andreja Prvozvanog, koja ga je primila u Jerusalimu u hramu Groba Gospodnjeg.

Kako navodi ruska agencija, Putin smatra da Vaskrs objedinjuje pravoslavne hrišćane kada su u pitanju moralni ideali i vrednosti, a budi u ljudima lepa osećanja, veru u trijumf života, dobrote i pravde.

Ruski predsednik tradicionalno prisustvuje bogosluženjima tokom velikih praznika, a na Uskrs obično prisustvuje službi u Sabornom hramu Hrista Spasitelja.

Ruski predsednik je samo dva puta prisustvovao uskršnjim svečanostima van Moskve - 2000. godine, u Sankt Peterburgu u Isakovskom hramu i 2003. godine Sabornoj crkvi Svetog Nikole u ​​Dušanbeu tokom posete Tadžikistanu.

Putin je 2020. godine, prvi put tokom svog predsedničkog mandata, preskočio uskršnju službu zbog pandemije koronavirusa, ali zapalio je sveću u kapeli svoje rezidencije Novo-Ogarjevo.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading