Džo Bajden
Foto: AP/Matt Rourke (STF)

On je to saopštio nakon što su sukobi između policije i studenata koji protestuju izbili na univerzitetskim kampusima širom SAD zbog rata u Pojasu Gaze.

Bajden je iz Bele kuće poručio da je izražavanje različitih mišljenja ključno za demokratiju, ali je naglasio da pravo na protest nikada ne treba da izazove nerede.

Bajden je izjavio da ga protesti studenata nisu podstakli da preispita svoj stav prema ratu u Pojasu Gaze, prema izveštaju AP.

Više od nedelju dana ranije, Bajden je osudio "antisemitske proteste" na američkim univerzitetima i, kako je rekao, "one koji ne shvataju situaciju Palestinaca".

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer izjavila je u sredu da Bajden "pažljivo prati situaciju" i da su neke demonstracije na univerzitetima prešle granicu između slobode govora i nelegalnih aktivnosti, citirajući primer Univerziteta Kolumbija gde su studenti nasilno preuzeli zgradu.

Republikanci su koristili sukobe između policije i studenata na kampusima kao oruđe u kampanji protiv demokrata, prenosi američka agencija.

Napetosti na koledžima i univerzitetima širom SAD rastu već danima jer neki studenti odbijaju da uklone šatore, što je dovelo do sukoba demonstranata s policijom nakon nasilnog uklanjanja šatora.

Policija je uklonila barikade i počela demontiranje utvrđenog kampa propalestinskih demonstranata na kampusu Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu (UCLA) nakon što su stotine ljudi odbile da se povinuju naredbi za napuštanje.

Policija je preduzela akciju dan nakon sukoba na kampusu koji je počeo kada je grupa proizraelskih demonstranata napala propalestinski kamp, prema izveštaju Glas Amerike.

Danas je na kampusu policija privela manju grupu demonstranata. Rukovodstvo Univerziteta Kolumbija objavilo je u sredu da će se sve preostale akademske aktivnosti za semestar, koji se bliži kraju, odvijati na daljinu nakon protesta koji su uključivali zauzimanje zgrade kampusa.

Policija je u utorak uveče rasturila demonstrante i uhapsila gotovo 300 osoba.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading