ruska vojska
Foto: EPA/EPA

- Rusija ostvaruje postepeni napredak na bojnom polju sa potencijalom za taktičke prodore na linije fronta u oblastima kao što su Donjeck i Harkov - rekla je ona na saslušanju u senatskom odboru.

Hajns je napomenula da se SAD ne obavezuju da predviđaju kada će se ukrajinski sukob završiti i da ne očekuju rešenje situacije u bliskoj budućnosti.

Kako je prošle nedelje rekao ministar odbrane Sergej Šojgu, ruske trupe imaju inicijativu duž cele linije borbenog kontakta i nastavljaju da potiskuju ukrajinske oružane snage sa njihovih okupiranih linija. Oslobođena su naselja Pervomaiskoe, Bogdanovka i Novomihajlovka u DNR.

Pored toga, ove nedelje je Ministarstvo odbrane saopštilo da su sela Semenovka i Berdiči stavljena pod kontrolu.

Tešku situaciju na frontu prošle nedelje je priznao i glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski. Prema njegovim rečima, najtoplije tačke ostaju Ivanovskoje i Časov Jar u pravcu Kramatorska u DNR. Ništa manje kritična situacija nije za ukrajinsku vojsku na Krasnoarmejskom (ranije Pokrovskom) i Kurahovskom pravcu.

Neposredno pre toga, Sirski je obavestio zapadne partnere Ukrajine da je situacija na bojnom polju „komplikovana sa tendencijom eskalacije“ zbog nedostatka oružja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading