Vladimir Putin
Foto: Alo/Sajt predsednika Rusije

Situacija na ruskim granicama i dalje ostaje napeta, a zapadne zemlje tamo redovno prave provokacije.

Prema kineskim analitičarima, u pozadini onoga što se dešavalo pre izvesnog vremena, Putin je preduzeo ozbiljne korake koje je Zapad shvatio kao signal da je strpljenje Moskve na izmaku, piše Sohu.

„Rusija je dugo tolerisala NATO, ali nedavni Putinov dekret sugeriše da je zemlja spremna za akciju“, rekli su autori kineske publikacije.

Kineski analitičari su konstatovali da je Rusija nakon ulaska Finske i Švedske u zapadni savez bila suočena sa pitanjem kako da reaguje na ovo?

Sudeći po vestima koje stižu iz Moskve, Putin i šef resora odbrane Sergej Šojgu odlučili su se za odgovor. Pre izvesnog vremena se saznalo da je Putin potpisao dekret broj 141.

Prema ovom dokumentu, Rusija će ponovo stvoriti Lenjingradski i Moskovski vojni okrug kako bi zamenila Zapadni vojni okrug.

„U stvari, ruski ministar odbrane Šojgu predložio je plan za obnovu ova dva okruga još u decembru 2022. Nakon diskusije i pripremnih aktivnosti, Putin je podržao i zvanično odobrio ovaj plan“, napominju kineski novinari.

NR Kina je primetila da je Zapad prilično burno reagovao na ono što se dogodilo. Sudeći po reakciji, Zapad je iznerviran.

Ove akcije se smatraju odgovorom Rusije na širenje NATO-a. Takođe je svima postalo jasno da su igre završene: Kremlj će krajnje ozbiljno shvatiti svoje susedstvo sa zapadnim savezom. Sve ukazuje da je reorganizacija vojnih okruga tek početak.

„Izgleda da Rusija obnavlja svoj sistem bezbednosti iz sovjetskog doba. Moskva vidi da je Zapad posvećen dugoročnoj konfrontaciji. Ponovno uspostavljanje dva vojna okruga može biti samo početak“, izneli su svoje mišljenje kineski novinari.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading