Američka policija u Orlandu
Foto: Printscreen/Youtube/Fox 35 Orlando

Univerzitet Kolumbija primoran je da zatvori svoj kampus na neodređeno vreme nakon što je antiizraelska grupa upala u akademsku zgradu u utorak ujutro.

U saopštenju nekoliko sati nakon što su antiizraelski agitatori upali u kultni hol Hamilton u kampusu na Menhetnu i zabarikadirali njena vrata, univerzitet je rekao da će ostati zatvoren "sve dok okolnosti ne dozvole drugačije".

"Odmah stupa na snagu, pristup kampusu Morningsajd ograničen je na studente koji borave u stambenim zgradama u kampusu i zaposlenima koji pružaju osnovne usluge zgradama kampusa, laboratorijama i stambenim zgradama", navodi se u saopštenju univerziteta.

Do blokade je došlo kada je neukrotiva gomila antiizraelskih demonstranata upala u hol Hamilton nešto pre jedan sat posle ponoći.

Kolumbija je prvobitno potvrdila veliku eskalaciju i pozvala studente i članove fakulteta da izbegavaju putovanje u kampus.

Kada je ušla u hol Hamilton, grupa je počela da "pomera metalne kapije da bi zagradila vrata, blokirajući ulaze drvenim stolovima i stolicama i zatvarajući vrata“, navodi studentski list Kolumbija Spektator.

Snimci pobune koji su se pojavili na društvenim mrežama pokazuju demonstrante u Njujorku dok razbijaju prozore, razvijaju palestinsku zastavu preko prozora i skandiraju: "Od reke do mora, Palestina će biti slobodna“ i "Palestina će živeti zauvek“.

Izvan hola Hamilton antiizraelski pobunjenici formirali su ljudsku barikadu spajajući ruke i obećavajući da će ostati dok univerzitet ne ispuni njihova tri zahteva.

Studenti traže od univerziteta da se odustane od finansijske podrške Izraelu, da postane transparentniji u svojim ulaganjima i pruži potpunu amnestiju studentima koji protestuju za bilo kakve posledice.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading