Brod
Foto: Alo/Shutterstock

U ratnom brodu otkriven je pravo blago - jedinstveni kovčeg s oružjem poznog srednjeg veka, piše Arkeonews.

Brod Grinbshunden danskog kralja Hansa Oldenburga (1455-1513) potponuo je 1495. u arhipelagu Blekinge. Na njemu je bilo oko 100 nemačkih plaćenika koji su se borili za danskog suverena.

Olupina je pronađena još sedamdesetih godina, ali se njena lokacija krila sve do 2000. Od tada se rade intenzivna istraživanja potonulog broda, a poslednji su na tome radili eksperti Stokholmskog i Sodertornskog univerziteta.

Tim koji su predvodili Johan Ronbi i doktorand Rolf Vorming koristio je podzemne kamere, kao i najnoviju 3D tehnologiju da ispita i dokumentuje ostatke.

Vrhunac tih istraživanja je otkriće kovčega s oklopima i oružjem. Tu su pronađena i oruđa za pravljene municije, olovne ploče, posude za barut… Naravno, i nekoliko topova nađeno je u kovčegu.

Veruje se da je kovčeg pripadao nemačkim plaćenicima i predstavlja neverovatno važan ostatak srednjovekovne vojne tehnologije.

- Brod je važan deo slagalice o vojnoj revoluciji na moru u ovom periodu, kada je dotadašnja taktika bliske borbe promenjena zbog uključivanja pomorske artiljerije – rekao je Rolf Vorming.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading