Kadirov
Foto: EPA/EPA-EFE/TATIANA BARYBINA / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

 Već duže vreme postoji zabrinutost u vezi sa zdravljem vođe Čečenije, iako se zvanično negira da je Kadirov bolestan. Međutim, kako piše Novaja gazeta, primećene su izmene u njegovom izgledu, ponašanju i radnom rasporedu, što ukazuje na ozbiljne zdravstvene probleme.

Prema izvorima, Kadirovu je dijagnostikovana pankreasna nekroza u januaru 2019. godine. Iako je tada naveo da je bio odsutan zbog "privremene nesposobnosti" usled blage slabosti i groznice, zapravo je imao ozbiljne zdravstvene tegobe koje su zahtevale lečenje u Moskvi.

Kadirov je tokom 2019. i 2020. godine imao nekoliko zdravstvenih problema, uključujući i borbu sa COVID-19 i ozbiljne probleme sa endokrinim sistemom. Njegovo zdravstveno stanje se nastavilo pogoršavati, što je dovelo do hospitalizacije u septembru 2022. godine.

Prema izveštajima, Kadirov je primljen u bolnicu zbog akutne plućne insuficijencije, koja je nastala usled predoziranja lekom za smirenje Dormicum. Iako je zvanična verzija tvrdila da je Kadirov bio na "službenom putu" u Moskvi, u stvarnosti je bio hospitalizovan.

Kako tvrdi Novaja gazeta, u toku hospitalizacije, Kadirov je bio priključen na respirator i bio je u indukovanoj komi kako bi se stabilizovao, a dok su zvanični izvori tvrdili da je bio na putu, postojali su dokazi koji su sugerisali suprotno.

Ova situacija izazvala je sumnje u javnosti u vezi sa istinitošću izjava zvaničnika, posebno nakon što su se pojavili snimci na kojima je Kadirov delovao izuzetno slabo, dok su istovremeno drugi članovi njegove porodice izgledali zdravo.

Novaja gazeta piše da, iako se zvanično negira da je Kadirov teško bolestan, izvori navode da je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno i da zahteva pažnju i lečenje. Prema tom ruskom listu, ovo izaziva zabrinutost u Kremlju, jer se postavlja pitanje kako se pripremiti za eventualnu promenu vlasti u Čečeniji.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading