Izrael
Foto: AP/Tanjug/Ap

Pronađena je masovna grobnica u kompleksu Naser u Kan Junisu iz koje je zasad izvučeno 50 tela, saopštile su palestinske hitne službe u Gazi.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, takođe, prijavilo je da se broj ubijenih Palestinaca u izraleskim napadima od početka sukoba povećao na 34.097, a broj povređenih na 76.980.

Vođa političkog biroa Hamasa Ismail Hanije, istovremeno, pozvao je bliskoistočne i evropske zemlje da zaustave mogući izraelski napad na grad Rafa na jugu Gaze, upozorivši da bi mogao da dovede do masakra nad palestinskim stanovništvom.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, u međuvremenu, pozvao je iranske oružane snage da "uče neprijateljske taktike", istakavši da je Iran pokazao svoju moć tokom napada na Izrael.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je, pak, da će Hamasu uskoro zadati dodatne i bolne udarce kako bi povećao pritisak da oslobodi izraelske taoce koje drži u Gazi.

Nakon medijskih izveštaja da će SAD uvesti sankcije izraelskom bataljonu Necah Jehuda zbog navodnog kršenja prava na Zapadnoj obali, Netanjahu je rekao da će se "svim snagama" boriti protiv tih mera, dok je IDF rekao da zasad nije upoznat sa američkim planovima.

Za to vreme, Izrael je podigao je optužnicu protiv sestre vođe militantne grupe Hamas Ismaila Hanijea, koja je u pritvoru od 1. aprila, zbog "podsticanja i pokazivanja solidarnosti sa terorističkom grupom".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

Blinken: Istražujemo da li je Izrael kršio ljudska prava u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da SAD istražuju da li Izrael kršio ljudska prava u u svojim operacijama protiv Hamasa u Gazi.

Predstavljajući godišnji izveštaj Stejt departmenta o ljudskim pravima, Blinken je negirao da Sjedinjene Države imaju dvostruke standarde kada su Izrael i ljudska prava u pitanju.

"Da li imamo dvostruke standarde? Odgovor je ne", rekao je Blinken novinarima.

(Reuters)

Netanjahu obećava oslobađanje svih talaca iz Gaze

Uoči Pashe, izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećava da će osloboditi sve izraelske taoce, koje drži Hamas u Pojasu Gaze,

"Večeras mislimo na one koji ne mogu da se pridruže svojim porodicama za stolom Sedera. Njihovo odsustvo jača našu odlučnost i podseća nas na hitnost naše misije. Nećemo se odmoriti dok svako ne bude oslobođen", naveo je Netanjahu.

Istakao je da je grupa Hamas odbacila predloge za sporazum o oslobađanju talaca, obećavši da će pojačati vojne i diplomatske napore za oslobađanje Izraelaca.

"Snaga Izraela, i defanzivna i ofanzivna, nedavno je prikazana. Ima još toga. Mi ćemo pobediti", poručuje Netanjahu.

Galant o mogućim sankcijama SAD: Niko nas neće učiti moralu

Izraelski ministar odbrane Joav Galant, povodom najave da će SAD uvesti sankcije njegovom bataljonu, izjavio je da ih niko na svetu neće učiti šta je moral i šta su norme.

"Odbrambeni establišment, IDF i država vas podržavaju u operacijama za odbranu Izraela", rekao je Galant bataljonu Neca Jehude na granici Gaze.

Gutereš prihvatio preporuke nezavisne istrage o UNRWA

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš prihvatio je preporuke nezavisne istrage o sposobnosti palestinske agencije UN za izbeglice UNRWA da obezbedi neutralnost i odgovori na navode o kršenjima, rekao je danas njegov portparol Stefan Dižarik.

"On se složio sa generalnim komesarom Filipom Lazarinijem da će UNRWA, uz podršku generalnog sekretara, uspostaviti akcioni plan za sprovođenje preporuka", naveo je Dižarik u saopštenju, preneo je Rojters.

Šef izraelske vojnoobaveštajne službe podneo ostavku

Aron Haliva, šef izraelske vojnoobaveštajne službe, podneo je ostavku zbog neuspeha u sprečavanju napada Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Nakon napada 7. oktobra, Haliva je rekao da snosi odgovornost za neuspehe koji su doveli do napada Hamasa.

Aron Haliva prvi visoki zvaničnik Izraela koji je odstupio sa dužnosti zbog neuspeha u vezi Hamasovog napada.

Uhapšeni osumnjičeni za napad vozilom u zapadnom Jerusalimu

Izraelska policija saopštila je da je uhapsila dve osobe nakon što je automobil udario u pešake u zapadnom Jerusalimu, pri čemu je troje lakše povređeno.

Policija je saopštila da su dvojica osumnjičenih pronađena nakon što su pobegli sa lica mesta i sakrili se u blizini zatvorenog preduzeća.

"TEK SMO POČELI" Proiranska grupa najavila prolivanje američke krvi

Jerusalim: 2 osobe povređene u napadu, policija saopštila da je reč o terorizmu

 

Dve osobe su povređene danas u Jerusalimu u napadu za koji je izraelska policija saopštila da je teroristički akt, prenosi Tajms of Izrael.

Medicinska služba Magen David Adom saopštila je da je danas zbrinula dve osobe koje je udario isti automobil u dve različite ulice u naselju Romema u Jerusalimu, a obe povređene osobe su, kako je navedeno, u stabilnom stanju. Izraelska policija je saopštila da je incident u Jerusalimu bio teroristički akt i da su dvojica napadača pobegli sa lica mesta peške nakon što su vozilom naleteli na dve osobe, koje su lakše povređene.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading